Ontdek de waarde van een goede akoestiek

Omgevingsgeluiden en vervelende echo’s maken het moeilijk om elkaar te verstaan en geconcentreerd te blijven werken. Deze hinderlijke geluiden ontstaan wanneer geluidsgolven weerkaatsen bij contact met harde, weinig absorberende oppervlaktes zoals beton, marmer of glas. Ook geluiden van apparaten zoals een printer, ventilatie of koffie apparaat kunnen als storend worden ervaren. Ruimtes waarin deze materialen of apparaten zijn toegepast hebben vaak baat bij geluidsabsorberende materialen om de akoestiek te verbeteren.

Akoestische prestaties van onze producten

Wij hebben onze akoestische producten ingedeeld in een akoestische klasse. Deze akoestische klasse bepalen we aan de hand van de absorptie waarde van het product. De absorptie waarde wordt in een galmkamer gemeten. In de zogenaamde galmkamer kunnen de producten in het geheel worden gemeten vanuit alle invalshoeken. Deze methode geeft een representatieve waarde voor de praktijk. Wanneer er in een galmkamer wordt gemeten spreken we van de standaard: UNI EN ISO 354, absorptiecoëfficiënt Alfa gemeten in een galmkamer. Classificatie van geluidabsorbers in geluidsabsorptie klasse A-E, conform EN-ISO 11654, zijn gebaseerd op de absorptiecoëfficiënt in het frequentiegebied van 250 Hz tot 4000 Hz.

Akoestische staande vloerschermen
Akoestische waardes

Veelvoorkomende geluidsfrequenties op de werkvloer

De waarden tussen de 500Hz en de 2000Hz vertegenwoordigen met name de menselijke spraak zoals onder andere in kantooromgevingen waarneembaar is. Deze frequenties gebruiken wij bij het indelen van de producten in een absorptieklasse. In de tabel hieronder worden classificaties weergegeven.
Klasse A: 90 – 100% geluidsabsorptie
Klasse B: 80 – 90% geluidsabsorptie
Klasse C: 60 – 80% geluidsabsorptie
Klasse D: 30 – 60 % geluidsabsorptie
Klasse E: 15 – 30 % geluidsabsorptie

Een geluidsabsorptie van 1.0 heeft een absorptiewaarde van 100%. Bij een geluidsabsorptie van 1.0 of hoger spreken we van een excellente absorptie.

Akoestische oplossingen

Voor elke ruimte bestaat er een passende akoestische oplossing. Kom hieronder meer te weten over de verschillende mogelijkheden.

Akoestische panelen
Een goed uitgangspunt is het bepalen van de akoestische kwaliteit van het plafond. Dit is vaak het grootste reflecterende oppervlakte in de ruimte. Daarom is het een goede keuze om te beginnen met akoestische plafondpanelen. Muren zijn ook een groot reflecterend oppervlak. Hoogwaardig akoestisch materiaal helpt geluid en weerkaatsing te verminderen. Het beste is ten minste een lange zijde en een korte zijde te voorzien van akoestisch materiaal om de meeste weerkaatsingen van geluidsgolven te verminderen. Plafond- en wandpanelen zijn verkrijgbaar in diverse vormen, van minimalistisch tot speels en leverbaar in verschillende stoffen en kleuren. Zo past de akoestische oplossing altijd in uw interieur.

Akoestische scheidingswanden
Scheidingswanden zijn ideaal wanneer u de akoestiek wil verbeteren maar tegelijkertijd ook meer privacy en persoonlijke werkplekken wil creëren. Vloerschermen vormen een ideale afscherming in een open ruimte of als scheiding tussen twee werkeilanden. Vaak kunnen deze wanden van wielen worden voorzien om ze gemakkelijk te verplaatsen. Bureau scheidingswanden vergroten de concentratie en zorgen voor minder overlast van computergeluiden en telefoongesprekken van collega’s.

Akoestisch meubilair
Akoestische meubelen creëren een stukje rust in een druk of groot kantoor. Denk aan banken of fauteuils waarin u een moment van stilte ervaart. Bel- en telefooncellen zorgen ervoor dat u telefoongesprekken kunt voeren zonder gestoord te worden door omgevingsgeluiden of dat u andere mensen stoort. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden in akoestische overlegplekken of gesloten werkplekken.

Akoestische accessoires
Er zijn zoveel mooie en praktische accessoires te vinden, denk aan een akoestisch memobord, wereldkaart met geluiddempende werking, verlichting of poefen. Naast het feit dat akoestische accessoires bijdragen aan een betere akoestiek, geven ze het interieur een warme en sfeervolle uitstraling.

De voordelen van een goede akoestiek

Nog niet overtuigd wat akoestische producten voor u kunnen betekenen? Hieronder de voordelen van een prettige akoestiek:

  • Betere concentratie en 30% minder afleiding, 
  • Cognitieve stress daalt met 15%, hierdoor worden er minder stresshormonen aangemaakt, 
  • Meer welzijn en minder vermoeidheid, 
  • Zorgt voor een betere lichaamshouding en minder fysieke klachten, 
  • Er wordt gemakkelijk en prettiger gecommuniceerd.
Cara akoestische overlegplek
Akoestische wandpanelen Flap

Ook de akoestiek verbeteren?

De indeling van de geluidsabsorptieklasse is bedoeld om de akoestische eigenschappen van de producten weer te geven en is géén accurate berekening van de akoestiek in uw ruimte. Neem hiervoor contact met ons op voor meer informatie.

Wij denken graag mee over een geschikte oplossing om de akoestiek in uw kantoor of werkruimte te verbeteren. U kunt per mail informatie en afmetingen sturen over de betreffende ruimte(s) of een afspraak op locatie aanvragen.

Naast het verbeteren van het akoestisch comfort in de ruimte, denken wij ook mee over het design aspect. Wij bieden onder andere:

  • Akoestische producten in de kleuren van uw huisstijl,  
  • Akoestische producten in organische en speelse vormen 
  • Akoestische producten met een minimalistisch en strak design zodat deze niet opvallen of het huidige interieur verstoren, 
  • Akoestische oplossingen die volledig op maat aangesloten worden op de huidige situatie.