Activity based working (ABW)


Activity based working (ABW) is een term dat al jarenlang bestaat, maar langzaamaan steeds meer aandacht krijgt. Deze manier van werken heeft ook invloed op de inrichting van het kantoorinterieur. Om te weten hoe u uw werkomgeving activity based working proof maakt, zijn er een aantal eisen die u hieraan dient te stellen. Maar voordat u uw kantoorinrichting aanpast, geven wij u eerst uitleg over wat ABW precies inhoudt.


Wat is activitity based working?

Activity based working is een kantoorconcept waarbij niemand meer een eigen vaste werkplek heeft. Bij dit concept staat flexibiliteit, transparantie, samenwerking, efficiëntie en comfort centraal. Een activity based office is toekomstgericht en kenmerkt zich ook door de ondersteuning van mobiele- en communicatietechnologieën.

Functies in het bedrijfsleven worden gevarieerder, mobieler en uitdagender. Er wordt meer samengewerkt met collega’s uit verschillende disciplines om projecten te realiseren.
Hierdoor zijn er op kantoor voldoende plekken nodig waar het personeel ongestoord kan werken, maar ook ontspannen.

Medewerkers hebben meer vrijheid, binnen de gestelde kaders, om te werken waar, hoe en wanneer zij willen. Door de juiste indeling stijgt het aantal ontmoetingen en verhoogt de productiviteit, creativiteit en uitwisseling van ideeën op de werkvloer. Uw werknemers spenderen meer tijd op kantoor en zijn gericht op het realiseren van doelstellingen.

Een ruimte dat ingedeeld is met comfortabele lage fauteuils voor een brainstormsessie, verloopt bijvoorbeeld compleet anders dan aan een traditionele vergadertafel in een conferentieruimte.

Informele werkplek


Voordelen van activity based working

Een kantooromgeving dat juist ingericht is volgens het ABW kantoorconcept, stimuleert de werknemers en brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Comfortabel;
  • Prettige werkomgeving;
  • Multifunctioneel;
  • Flexibel;
  • Hogere productiviteit;
  • Betere samenwerking (ook op afstand);
  • Kostenbesparing door minder werkplekken


Wat is het verschil tussen ABW en flexwerken?

Een flexibele werkplek is een plaats in een organisatie waar elke werknemer zijn werkzaamheden kan uitvoeren met de middelen die hij/zij nodig heeft. Het doel van een flexibele werkplek is het efficiënt omgaan met kantoorruimte door de grootte van de ruimte te besparen en de kosten te besparen.
Activity based working richt zich (naast een kostenbesparende werkomgeving) meer op het verbeteren van prestaties en productiviteit.

Een acvtivity based organisatie stimuleert de werknemers om zich te verplaatsen tussen verschillende werkomgevingen en om te gaan samenwerken. Dit zorgt ook voor inspiratie en creativiteit door de uitwisseling van ideeën met collega’s vanuit diverse inzichten.

ABW gaat net een stap verder dan flexwerken.

 

                                                                                                                                                                                                 

Akoestische phonebooth


Hoe richt ik mijn kantoor activity based in?

Om uw kantoor activity based in te richten, zijn er volgens Jan Gerard Hoendervanger, onderzoeker en docent aan de Hanzehogeschool van Groningen, 3 succesfactoren voor activity based working.

  1. Thuisbasis, werknemers besteden veel tijd op kantoor en beschouwen dit als een soort thuisbasis. Open ruimtes die niet te groot zijn, comfortabel en voldoende werkplekken met goede akoestiek.;
  2. Open ruimtes voor communicatie, opvallende open ruimte voor communicatie en interactie tussen werknemers in het midden van het pand, goed afgescheiden van de werkplekken.;
  3. Concentratie plekken, voldoende afgesloten vergader- en werkplekken waar u in alle rust kunt werken, overleggen en/of bellen.

Uw kantoorruimte wordt zo ingericht dat de werkzaamheden optimaal ondersteund worden. Dit houdt in dat er kantoorruimtes worden gecreëerd met de juiste voorzieningen die aansluiten op de activiteiten, met een huiselijk gevoel.

                                                                                                                                                                                                   

Akoestische werkplek

 

Een activity based werkomgeving is dus een prettige werkomgeving, die de werkzaamheden die op de werkvloer uitgevoerd worden, optimaal ondersteund. Diverse kantoorruimtes met de benodigde voorzieningen zoals afgesloten akoestische concentratie werkplekken, loungeruimtes, brainstormruimtes of belplekken zijn ruimtes die voor iedereen toegankelijk zijn. Wij helpen u graag bij het creëren van een Acitivity Based Working kantoor. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies voor uw kantoorinrichting.
Duo werkplek flexibelDuo werkplek Idea Starter 120  €5.735 meer informatie »
Hoge vergadertafel met schermHoge vergadertafel Screenshare
€2.831 
meer informatie »
Flexibele werkplek Duo werkplek Idea starter 111