De aankoop van een bureaustoel lijkt misschien eenvoudig maar is het niet. De meeste mensen zitten 8 uur per dag in de bureaustoel. Het is dus heel belangrijk dat deze bureaustoel je lichaam ondersteunt daar waar nodig. Uit onderzoek is gebleken dat 80 tot 90% van de Nederlanders verkeerd zit. Er is dus nog lang niet voldoende kennis bij de werkende mensen over hoe men moet zitten en waar men op moet letten bij het aanschaffen en instellen van de bureaustoel.

1. De beste zithouding is de volgende houding

Uit dit gezegde blijkt hoe belangrijk variatie in onze houding is. Niet steeds in dezelfde houding zitten maar veel afwisselen is een must. Zitten is niet goed voor ons, bewegen wel. Omdat de meeste bureaus nog steeds op zitten zijn gebaseerd, moeten we zorgen dat we in ieder geval een bewegende bureaustoel kiezen. Eentje die ondersteunt maar het bewegend zitten comfortabel en natuurlijk maakt.

2. Normeringen bureaustoel

In Europa hanteren we de NEN EN1335 norm voor bureaustoelen. In deze norm staat beschreven waar de bureaustoel minimaal aan moet voldoen qua uitvoering, verstelmogelijkheden en vooral minimale en maximale maten. Omdat in Nederland een grote variatie in de werkende bevolking is, is er een richtlijn ontwikkeld, de NPR 1318, waarin een ruimer bereik beschreven is voor met name de zitdiepte en de armleggers. Als men een bureaustoel uitkiest die voldoet aan de NPR 1813, zal 95% van de mensen passend en goed hierop zitten.

3. De stoel moet passen

Een goede stoel uitkiezen is lastig maar door bovenstaande punten weet u nu dat u een stoel gaat kiezen die u ondersteunt en comfortabel laat bewegen. Een stoel die minimaal aan de EN1335 voldoet maar liever nog aan de NPR1813 richtlijn. Maar dan zijn we er nog niet, de stoel moet worden ingesteld op die wijze dat u er goed op past: u stelt de juiste zitdiepte in, de juiste rughoogte en armleuningen op breedte, diepte en hoogte (lees hier: hoe stel ik mijn bureaustoel in). Vergeet ook niet dat wanneer uw stoel is ingesteld, ook uw bureau op de juiste hoogte moet worden ingesteld. Als u zorgt dat uw scherm op de juiste afstand en hoogte staat, dan kunt u veilig en ergonomisch aan het werk. En ook al is zitten niet goed voor ons, als u dit zo ergonomisch mogelijk doet, met veel afwisseling, beweging en regelmatig opstaan en even staan of lopen, dan zijn we op de goede weg om zo comfortabel en klachtvrij mogelijk te kunnen werken. Wilt u toch meer bewegen op het werk? Dat leest u hier.

bureaustoel-kopen-waar-let-ik-op

Voor advies over dit onderwerp of het instellen van uw bureaustoel/werkplek, neem gerust contact met ons op.