Meer productiviteit met minder rommel


We kennen allemaal de uitspraak “a clean house, a clear mind” hetzelfde geldt voor de werkomgeving. Stapels papieren, snoeren, pennen en post-it’s op het bureau en in het gezichtsveld zorgen voor een rommelige werkdag. Een clean desk zorgt voor focus en er ligt geen gevoelige informatie die per ongeluk door onbedoelde ogen worden gezien.

Vooral nu er veel met flexplekken gewerkt wordt, worden veel medewerkers gedwongen om een schoon bureau achter te laten maar hoe bereik je dat dag in dag uit?

In 5 stappen naar een Clean Desk

Het 5S model biedt vijf handige stappen die helpen naar een georganiseerde werkplek. Het doel: minder tijdverspilling en een hogere productiviteit. Hieronder worden de stappen van de Japanse methode uitgelegd.

Seiri | Scheiden

De eerste stap is bij alles op het bureau onderscheid te maken tussen belangrijk of overbodig. Hoe vaak heeft u dat documentje nodig gehad die daar al een paar maanden ligt? Gooi onnodige prullaria weg en scan documenten in waarvan u denkt deze in de toekomst nog nodig te hebben.

Seiton | Schikken

Papierwerk en notities voor huidige projecten mogen blijven. Sorteer deze documenten netjes in L-mappen en bewaar ze in een ladeblok, lade box of concepthouder. Altijd op zoek naar een pen voor een snelle notitie? Bewaar deze (of een voorraad) altijd op dezelfde plek. Het doel van deze tweede stap is dat alles snel en gemakkelijk te vinden is. Dit geldt ook digitaal. Onderhand weer zoveel bestanden verzameld waardoor de schermafbeelding niet meer te zien is? Tijd om schoon schip te maken en alles in mappen te sorteren zodat het makkelijk op te roepen is wanneer nodig. Scheelt tijd en frustratie!

Clean Desk

Seiso | Schoonmaken 

Wist u dat een gemiddeld bureau 400 keer meer bacteriën heeft dan een toilet? Werken aan een vies bureau kan u daadwerkelijk ziek maken. Tijd om schoon te maken! Laat dat nou een stuk gemakkelijker gaan bij een opgeruimd bureau. Een onderzoek van Bacillen-expert Dr. Charles Gerba en de Universiteit van Arizona toont aan dat de telefoon en desktop de meeste bacteriën meedragen. Nog een reden nodig om schoon te maken? Het stukje bureau waar uw arm altijd ligt bevat zo’n 10.000.000 bacteriën. Bij medewerkers die regelmatig hun bureau schoonmaken en zich aan een clean desk houden zijn 99.9% minder bacteriën te vinden. 

Seiketsu | Standaardiseren

Plan regelmatig een opruimsessie in en creëer algemene vaste plekken waardoor de hele afdeling zich aan de policy kan houden. Dagelijks de computer, telefoon en het bureau afnemen, wekelijks de planten water geven en maandelijks alle documenten op het (digitale) bureaublad opruimen.

Shitsuke | Standhouden

Wanneer alle stappen nageleefd worden, werkt u aan een productieve werkdag en een productieve organisatie.

 

                                                                                                                                                                                                 

Een opgeruimd bureau

Producten die bijdragen aan een Clean Desk


Schuifdeurkasten en tweedeurskasten

Roldeurkasten en schuifdeurkasten  bieden genoeg opbergruimte voor diverse mappen, documenten en andere kantoorartikelen. Sluit de deur en de werkplek ziet er opgeruimd en netjes uit. Vrijwel alle kasten zijn af te sluiten door middel van een sleutelslot waardoor de documenten veilig afgesloten zijn. U kunt de kasten bij uw bureau laten passen door een topblad te kiezen in dezelfde houtkleur als uw bureaublad.


Ladeblokken

Een ladeblok kan een handige verlening van het bureau zijn en biedt ruimte voor documenten en kantoorartikelen die u regelmatig nodig heeft. Vaak is een ladeblok voorzien van een pennenlade zodat een rommelig ogend pennenbakje op het bureau overbodig wordt.


Kabelgoot en monitorarm
 

Kabelmanagement is een belangrijk onderdeel om tot een clean desk te komen. Een bureau vol snoeren en apparaten wordt nooit overzichtelijk. Een monitorarm  geeft ruimte en overzicht op het bureau en bevordert een goede houding. Een kabelgoot  houdt alle snoeren en kabels netjes onder het bureau. Een CPU-houder houdt een CPU veilig van de grond en gaat automatisch mee omhoog bij een verstelbaar bureau.

                                                                                                                                                                                                   

Kasten voor een opgeruimd kantoor

 

Wilt u meer advies over opbergmogelijkheden op uw kantoor? Neem vrijblijvend contact met ons op voor persoonlijk advies.
Uitgelichte opbergers:
Verrijdbaar ladeblokVerrijdbaar ladeblok  €219 meer informatie »
Witte schuifdeur kastSchuifdeurkast 
€700 
meer informatie »
Hoge RoldeurkastHoge Roldeurkast