Hybride werken is hier om te blijven

Sinds Corona wordt er veel meer thuisgewerkt. Door het noodgedwongen en geheel thuiswerken zijn er ook enkele negatieve effecten naar voren gekomen. Met het gemis aan (informeel) contact met collega’s op nummer 1. Ook voelen medewerkers zich minder betrokken bij de organisatie en kunnen bepaalde werkzaamheden gemakkelijker op kantoor uitgevoerd worden. Maar over het algemeen bevalt het thuiswerken goed. Ook als het advies om thuis te werken wordt opgeheven wil de overgrote meerderheid van de thuiswerkers niet meer terug naar de oude situatie voor Corona. Hybride werken, een combinatie van thuis en op locatie werken is de nieuwe norm.

Voordelen van hybride werken

Hybride werken betekent niet dat er evenveel thuis wordt gewerkt als op kantoor, maar juist dáár werken waar het type werkzaamheid het beste uitgevoerd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld ook op andere locaties zijn. Dat hybride werken werkt is de afgelopen tijd wel gebleken. We zetten nog een aantal voordelen van hybride werken op een rijtje.

Flexibiliteit
Een groot voordeel van hybride werken is de flexibiliteit. Medewerkers bepalen hun eigen dagindeling, uren en pauzes. Even een boodschap doen of de kinderen van school halen kan gemakkelijker tussendoor. Het uurtje wordt aan het einde van de dag gewoon nog even ingehaald. Zo is er een betere balans tussen werk en privé.

Hogere productiviteit
Medewerkers ervaren een meer productiviteit bij Hybride werken en kunnen zich op sommige taken beter thuis concentreren dan op kantoor. Vooral individuele taken en 1 op 1 overleg lenen zich goed om op afstand te worden uitgevoerd. Naast deze werkzaamheden worden digitale vergaderingen ook als efficiënter ervaren.

Duurzaamheid
Hoe meer medewerkers deels thuiswerken des te minder files zijn er op de wegen te vinden. Met het verminderen van CO2 uitstoot als gevolg. Minder reistijd wordt door medewerkers gezien als het grootste voordeel van thuiswerken. Gemiddeld winnen hybride werkers ongeveer 3 uur per week aan tijd.

Hybride werken - akoestische werkplek Hush Hybrid

 

Faciliteer hybride werken

Het hybride thuiskantoor
Het hebben van een goede werkplek thuis bepaalt mede of iemand ongestoord kan werken en of het thuiswerken tot een betere werk privé balans leidt. Uit onderzoek van vakbond CNV blijkt dat bijna de helft van de thuiswerkers vaker last heeft van fysieke klachten, zoals last van schouders, nek, rug of armen. Een goede thuiswerkplek is essentieel bij hybride werken.

Een ergonomische thuiswerkplek voorkomt fysieke klachten en uitval op langere termijn. Kies een plek in huis, toegewijd aan het thuiswerken en besteed aandacht aan het kiezen van ergonomische kantoormeubelen. Een bureaustoel, geschikt voor een werkdag van 8 uur met voldoende instellingsmogelijkheden is essentieel voor een goede werkhouding. Wij geven graag (zit)advies bij het kiezen van een goede bureaustoel. Een verstelbaar bureau hoort bij een ergonomische werkplek. Dit kan een inbus- of slingerbureau zijn om de juiste zithoogte in te stellen. Een zit-sta bureau zorgt voor beweging en variatie in werkhoudingen. Daarnaast is het belangrijk om voor rust en overzicht te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een akoestische room divider.

De hybride thuiswerkplek

 

Het hybride kantoor
Het kantoor wordt bezocht om binding te houden met de organisatie. Voor creatieve sessies en om te sparren met collega’s. Dit is tevens een belangrijk onderdeel van het innovatief vermogen van de organisatie. Face-to-face contact is hierbij onmisbaar. In het hybride kantoor zien we een verdeling van werkplekken, concentratieplekken en plekken van ontmoeting.


Ruimte voor werkplekken
De essentie van hybride werken is de vrijheid in het kiezen van een werkplek: thuis of op kantoor. Vaste werkplekken zullen minder worden gebruikt maar ergonomische werkplekken zijn fundamenteel. Besteedt aandacht aan de aanwezige werkplekken en maak ze voor iedereen toegankelijk. Denk aan een bureaustoel met NPR 1813 normering en een zit-sta bureau voor een gezonde en actieve werkplek.

Ruimte voor concentratie
Het rustig kunnen werken is een veel gehoord argument waarom het thuiswerken zo goed bevalt. Zeker als de reguliere werkplek een kantoortuin is. Reden genoeg om ook hier aandacht aan te besteden in de hybride kantoorinrichting. We zien een toenemende interesse in vergader- en belcellen die het mogelijk maken rustig te werken en digitaal te vergaderen.

Ruimte voor ontmoeting
Het hybride kantoor is een uitnodigende werkomgeving die mensen inspireert en verbindt. Hier horen verschillende ruimtes bij waar medewerkers elkaar kunnen ontmoeten, over projecten en werkzaamheden maar ook informeel. Denk aan uitnodigende zithoekjes, treinzits, vergaderruimtes en flexibele brainstorm ruimtes. De inrichting, sfeer en uitstraling van het kantoor zijn belangrijk voor medewerkers. Hier mag aandacht aan besteedt worden, ook om in de toekomst de nieuwe medewerkers aan te trekken.

Het hybride kantoor

Meer informatie over Hybride werken of advies over de juiste invulling van het hybride thuiskantoor of hybride kantoor? Onze professionals helpen graag bij deze vraagstukken. Neem contact op via onze website, mail of per telefoon.