Hoe hoog moet mijn bureau zijn voor mijn lichaamslengte?


Een fundamenteel onderdeel van iedere werkplek is het bureau. Merendeel van het bedrijfsleven zit en/of staat gemiddeld 8 uur achter een bureau. Het is dus van belang dat de werkplek zo ingericht is dat iedere werknemer geconcentreerd en comfortabel kan werken.

Door een bureau op een verkeerde hoogte te kopen of in te stellen gaat uw houding zich hieraan aanpassen en kunt u op een gegeven moment lichamelijke klachten ervaren. Dat wil natuurlijk niemand. Daarom kunt u bij ons de juiste hoogte voor een bureau vinden dat bij uw lichaamslengte past.


Bureau juiste hoogte instellen

De arbo-regels voor een werkplek zijn streng en een standaard bureau bestaat eigenlijk niet meer. Een arbo goedgekeurd bureau moet aangepast worden aan de lichaamslengte van de persoon die erachter zit te werken.
Een verstelbaar bureau biedt hiervoor de ideale optie, maar een bureau met een vaste hoogte wordt nog vaak gebruikt in bedrijven. Hierbij geldt een hoogte van 75cm. Hierover leest u straks meer.

Het afstellen van uw bureau aan de hand van lichaamslengte is een makkelijke maatstaf. In de tabel hiernaast, worden de juiste bureauhoogtes bij de desbetreffende lichaamslengtes in cm weergegeven. Door het bureaublad op de juiste hoogte te zetten kunt u een ergonomische houding aanhouden op de werkplek.


Bureau op de verkeerde hoogte

Een bureau dat te hoog of te laag staat ingesteld kan lichamelijke klachten veroorzaken, zoals nek- en rugklachten. Als uw bureau te hoog staat, trekt u onbewust uw schouders op. Dit kan ervoor zorgen dat u pijn in uw schouders, nek en rug kan ervaren.

Als u een te laag bureau heeft staan, gaat u voorovergebogen zitten om bij uw toetsenbord en muis te komen. Dit kan ook zorgen voor nek- en rugklachten.

Bureau hoogte kiezen


Verstelbaar bureau

Als u een verstelbaar bureau aanschaft kunt u de hoogte eenvoudig zelf bepalen. Deze verstelbare bureaus zijn mogelijk als inbus bureaus, slingerbureaus en elektrische bureaus. Het inbus en slinger bureau dient u handmatig in hoogte te verstellen. Het elektrische bureau kunt u met een druk op de knop in hoogte verstellen. Deze kunt u verstellen van zit- tot stahoogte (ca. 65cm tot 130cm).


Standaard hoogte bureau

Als u geen verstelbaar bureau heeft om aan te werken of liever een bureau met een vaste hoogte aanschaft. Dan kunt u het beste een bureau met een hoogte van ca. 75cm kiezen. Hier mag u 2cm naast zitten. Deze hoogte is een standaard bij de meeste bureaus die in kantoorinrichtingen staan.

Bent u kleiner dan 1.70cm? Dan kunt u de zithoogte van uw bureaustoel iets verhogen en een voetensteun toevoegen aan uw werkplek om klachten te voorkomen en een ergonomische houding aan te houden. Houdt er rekening mee dat u een hoek van 90° tussen uw onder- en bovenbenen dient te hebben.

Als u langer bent dan 1.80cm dan is een in hoogte verstelbaar bureau een arbo verantwoorde toevoeging.

De juiste werkhoogte heeft u bereikt als u met ontspannende schouders uw ellebogen op het bureaublad kunt laten rusten. Lees meer over hoe u een werkplek volgens de arbo regels kunt creëren.

                                                                 

Ergonomisch bureau kopen


Het bureaublad

Naast de hoogte van uw bureau, is het bureaublad ook belangrijk. Deze moet aan de arbo eisen voor de werkplek voldoen. Een aantal eisen voor het werkblad op een rijtje:

  • Minimale afmeting bureaublad dient 120cm breed te zijn en 80cm diep
  • Werkblad moet mat zijn en mag geen licht reflecteren
  • Vast werkblad moet circa 75cm hoog zijn
  • Een zit-sta bureau moet verstelbaar zijn van circa 65-130cm
  • Verstelbare bladen naast elkaar minimaal 25cm tussenruimte ter voorkoming van beknelling van kabels en vingers


Ergonomische werkplek

Als uw werkplek al ergonomisch is ingericht met een goede bureaustoel en een bureau op de juiste hoogte, dan bent u al goed bezig! Ontbreekt uw werkomgeving nog van een goed bureau of bureaustoel? Dan is er werk aan de winkel. Als u daar hulp bij nodig heeft dan kunt u gerust contact met ons opnemen en dan helpen wij u graag verder.

                                                                                                                                                                                                   

Zit-sta bureau

 

 

Juiste hoogtes bureau