Multifunctionele kantoorruimte

Heeft u een beperkte kantoorruimte of wilt u uw medewerkers de keuze bieden om op diverse plekken te werken/overleggen? Dan is een actvity based office misschien wel iets voor u. Wij hebben hier eerder een artikel over geschreven (Activity Based Working).

Activity based working (ABW) is een kantoorconcept dat steeds populairder wordt en waarbij niemand meer een eigen vaste werkplek heeft. Medewerkers hebben de mogelijkheid om op diverse plekken te werken die ondersteunt worden met de benodigde (technologische) functies.
In dit concept staat zowel flexibiliteit, transparantie, samenwerking, efficiëntie en comfort centraal. Denk bijvoorbeeld aan een open kantoortuin met bureaus, loungeplekken en hoge tafels. Elk geschikt voor diverse werkzaamheden met een uitnodigende uitstraling. 

Activity based werken

Een multifunctionele werkomgeving geschikt voor acitvity based working, maakt gebruik van diverse (stijlen) kantoormeubelen. Zowel voor de flexibele werknemers als aansluitend op de gevarieerde werkzaamheden. In ons eerdere artikel over een activity based workspace is de combinatie van een aantal aspecten van belang voor een optimale werkomgeving volgens het ABW principe.

Houdt hierbij rekening met open ruimtes die transparant zijn, comfort en voldoende werkplekken bieden met een goede akoestiek. Dit kunt u bijvoorbeeld realiseren door de kantoortuin op te delen met scheidingswanden of akoestische overlegplekken zoals de Hush units (weergegeven in onderstaande afbeelding).
Hierdoor heeft u de keuze om individueel achter het bureau te werk te gaan of samen in een overlegplek waarbij het geluid gedempt wordt en u geen last van uw omgeving heeft en vice versa. Dit allemaal zonder de transparantie van de kantoortuin te verbreken.

Open kantoorruimte akoestiek

Activity based werken in projectinrichtingen

Zoals eerder aangegeven wordt een flexibele werkplek volgens het abw principe steeds vaker toegepast.
Twee voorbeelden uit recente projectinrichtingen van MV Kantoor laten op diverse manieren het activity based werkconcept zien.

Bij Hogeveen Luigjes werd een frisse en ergonomische inrichting gerealiseerd waar men afwisselend kan werken met verstelbare bureaus en bureaufietsen. Maar ook waar diverse zithoekjes gecreëerd zijn waar men elkaar kan ontmoeten, zich even terug wilt trekken of in privacy een gesprek wilt voeren. Diverse zitplekken vragen om diverse resultaten, van vergaderen aan hoge tafels tot aan samenwerken in een zithoek op een zitbal.

 

Open kantoorinrichting ABW

In het hoofdkantoor van T-Mobile werden diverse functies in een ruimte gerealiseerd, van een vergaderruimte geschikt voor een groep mensen tot aan een loungehoek dat een huiselijk gevoel geeft.  Een open kantoorruimte dat is opgedeeld door middel van akoestische scheidingswanden zoals Pillow Space die de werkplekken afscheiden van de open ruimte.

Projectinrichting kantoor

Resultaten van een ABW werkplek

Nederlandse onderzoekers Susan Smulders en Denise Clarijs hebben onderzoek gedaan naar bedrijven die activity based werken ingevoerd hebben. Hieruit kwamen de volgende resultaten:

  • Bijna 70% van de deelnemers geven aan dat een activity based werkomgeving hun productiviteit verhoogd is en 2/3e vindt hun werk stimulerender
  • Meer dan 60% heeft meer energie in een kantoorinrichting dat activity based is 
  • Operationele kosten zijn gedaald door het ABW concept
  • 81% van het personeel dat werk in activity based kantoren zeggen dat  mobilitieit en flexibiliteit beter worden ondersteund
  • 98% is erg tevreden dat zij in een bedrijf werken waar ze de vrijheid hebben om rond te lopen en te werken waar ze willen
  • Meer dan 60% is tevreden dat zij de plekken in de kantoorinrichting hebben waar ze kunnen ontspannen, collega's kunnen ontmoeten en creativiteit bevorderen

Tips bij het implementeren van acitvity based working kantoren:

  • Zorg dat de inrichting aansluit bij de taken en behoeftes van de medewerkers
  • Houdt rekening met plekken waar men kan samenwerken en individueel kan werken. Van een rustige omgeving tot een creatieve speelse ruimte
  • Vraag medewerkers wat voor soort ruimtes/inrichtingen ze behoefte aan hebben, dit kan inzicht bieden in het type werkomgeving

MV Kantoor is een ervaren projectinrichter en heeft meerdere werkplekken in diverse kantoorinterieurs verzorgd. Bekijk onze projectenpagina voor bedrijven die u voorgingen. Interesse? Ook dan kunt u ons bereiken voor een vrijblijvend advies.