Geef uw medewerkers een prettige akoestische werkplek

In ieder bedrijf worden geluiden geproduceerd, telefoongesprekken, overleggen, collega’s die even met elkaar praten of de printers die aanstaan. Deze geluiden kunnen als zeer storend ervaren worden, vooral als de akoestiek niet in orde is. Daarnaast gaan mensen meer Hybride werken. Door de periode van thuiswerken en de terugkomst naar kantoor, wordt slechte akoestiek nog duidelijker voor medewerkers.

Gelukkig kan de akoestiek verbeterd worden op verschillende manieren met oplossingen die u zelf kunt toepassen en/of aanschaffen.

Feltouch akoestische oplossingen

Slechte akoestiek

Akoestiek is de wetenschap van geluid. Geluid bestaat uit trillingen die zich verplaatsen via een hulpmiddel, de lucht. De ruimte waarin het geluid plaatsvindt heeft invloed op de klank en nagalm.
Als uw (open) kantoorruimte bijvoorbeeld voorzien is van veel harde en gladde materialen zoals betonnen muren en glazen wanden, dan wordt het geluid veel meer weerkaatst en blijft er een langere nagalm dan wanneer er meer zachte materialen aanwezig zijn.

Die weerkaatsing van het geluid en langere nagalm zorgt voor een slechte spraakverstaanbaarheid, geluidsoverlast, een hinderlijke nagalm, drukte, vermoeidheid en uiteindelijk ook verminderde concentratie en productiviteit. Een slechte akoestiek op kantoor kan dus ook voor gezondheidsklachten zorgen, uit diverse onderzoeken blijkt dat de gevolgen van een slechte akoestiek voor een hoger ziekteverzuim zorgt door o.a. de stress die het uiteindelijk met zich meebrengt. Zo bleek o.a. uit het onderzoek van het Stress Research Institute (SR) in Stockholm dat een verbeterde akoestiek op de werkvloer zorgde voor minder cognitieve stress.

Investeer in het welzijn van uw medewerkers en zorgt voor een prettige en gezonde werkplek met een goede akoestiek.

Wilt u weten wat u kunt doen tegen slechte akoestiek? Lees dan de tips om de akoestiek te verbeteren met verschillende oplossingen  

Wat is een goede akoestiek?

Dit is afhankelijk van de toepassing van de ruimte. In sommige gevallen zijn reflecties gewenst zoals in grote ruimtes waar u achterin voldoende spraakverstaanbaarheid wenst. Er dienen dus akoestische correcties gedaan te worden zodat men de ruimte als comfortabel beschouwd. De nagalmtijd wordt gereduceerd door minder weerkaatsingen voor een betere spraakverstaanbaarheid.

Er is sprake van een prettige akoestiek als men zich op hun gemak voelt, minder geluidsoverlast ervaart en elkaar beter kan verstaan.

Het doel is om voor ieder ruimte een concrete oplossing te bieden die bij uw akoestische problemen passen.

Voordelen van goede akoestiek

 • Minder stress
 • Lager ziekteverzuim
 • Rust
 • Betere concentratie
 • Hogere productiviteit
 • Prettige werksfeer en werkplezier!

Snowsound Oversize wall akoestische wandpanelen

Tips om akoestiek te verbeteren

Slechte akoestiek wordt dus veroorzaakt door weerkaatsingen van geluid. Om de geluiden op te vangen en die weerkaatsingen te verminderen, dient er geluidsabsorberende materiaal toegepast te worden. Dit kan direct zorgen een akoestisch comfort en meer rust.

Er zijn verschillende akoestische oplossingen mogelijk, denk aan geluiddempende panelen die op verschillende manieren ingezet kunnen worden of aan gehele akoestische cabines voor een ultieme akoestische werk-overlegplek.

Een goed uitgangspunt is om uit te gaan van het brongeluid en daar de geluidsabsorberende materialen te plaatsen. Veel van de akoestische problemen komen voort uit een verminderde akoestiek in de ruimte zelf, dit kan opgelost worden met akoestisch materiaal.
Komt het geluidsoverlast vanuit een andere ruimte? Dan is de kans groot dat het om een isolatieprobleem gaat en er bouwtechnisch wat veranderd moet worden. Uiteraard kunt u de overlast verminderen met akoestische producten.

Tips met akoestische oplossingen

 • Demp geluiden door grote oppervlakken te bedekken zoals wanden. Kies dan voor akoestische wandpanelen/akoestische schilderijen.
 • Een ander groot oppervlak is het plafond, met akoestische plafondpanelen kunt u uitstekend brongeluiden zoals boven werkplekken opvangen.
 • Scherm werkplekken af door te kiezen voor scheidingswanden. Dit zorgt niet alleen voor een geluiddempende werking, maar ook voor privacy op uw werkplek.
 • Voor volledige focus, kies dan voor een flexibele akoestische oplossing zoals de gesloten cabines ( van telefooncellen, tot aan werk-en overlegplekken)
 • Een andere manier om de akoestiek te verbeteren is het toepassen van akoestische verlichting.
 • Zorg ervoor dat bronnen zoals de koffiemachine en de printer bij elkaar staan. Bundel de ‘lawaaibronnen’, het liefst van de werkplekken vandaan.
 • Splits een grote ruimte op en creëer verschillende hoeken voor diverse doeleinden, bijvoorbeeld werkplekken, overlegplekken, ontmoetingsruimtes en een plek waar men kan bellen.
 • Maak gebruik van zachte materialen (vloerkleden, gordijnen/akoestische gordijnen en planten)
 • Kies voor gestoffeerde meubels (zoals bankstellen, poefen met akoestisch materiaal, bijvoorbeeld Snowpouf)
 • Vang geluiden bij de bron op (bijvoorbeeld boven de werkplekken)
Akoestische plafondpanelen Buzzitube

Akoestisch advies van expert

MV Kantoor helpt u graag om inzicht te krijgen hoe een goede akoestiek gerealiseerd kan worden d.m.v. van een passend akoestiek advies.
Met o.a. calculaties bepalen wij hoeveel geluidsabsorberende materiaal u nodig heeft voor een effectieve werking.


MV Kantoor heeft een ruim assortiment van geluiddempende producten die bijdrage aan uw akoestische oplossing.

Akoestische ruimteverdeler Hush Wall

Akoestische oplossingen
Hulp nodig bij de akoestiek in uw kantoor? Of op zoek naar advies over geluiddempende producten? Bij MV Kantoor denken we graag mee. 

Vraag deskundig advies »