Biophilic design

De ruimte waarin wij onze tijd spenderen heeft een directe invloed op onze stemming. Uit diverse onderzoeken blijkt dat een omgeving waarin Biofilisch design is toegepast, stress wordt verlaagt, productiviteit verhoogt en positief werkt op onze gezondheid. Prettig voor de gezonde werknemers en de organisatie.

Waarom Biophilic design in uw kantoorinrichting?

Het Biophilic design is vaak een oplossing in de omgevingspsychologie, waarbij de omgeving zo ingericht wordt met als doel de productiviteit te verhogen en stress te verlagen. (Gillis & Gatersleben, 2015)

Stress is de nummer 1 beroepsziekte van werkend Nederland. Daarom is stress verminderen op kantoor zo belangrijk. Eén van de manieren om dit aan te pakken is met behulp van Biophilic Design. Positieve gevolgen van een Biofilisch ingericht kantoor is dat stress vermindert wordt, genezing versnelt, de cognitieve functies optimaliseert en de creativiteit en ons welzijn verbetert. (Lerner & Stopka, 2016) (Terrapin Bright Green, 2014).

Daarnaast zijn wij steeds verder aan het verstedelijken en daarom is de behoefte van natuurlijke elementen van groot belang voor ons welzijn. Het heeft een positieve impact op ons werkgeluk.

Een aantal cijfers uit een onderzoek (Human Spaces, 2015) onder werknemers die in een kantoorinrichting met Biophilic Design werkzaam zijn:

  • 6% is productiever
  • 15% is creatiever
  • 15% heeft hoger niveau van welzijn dan bij bedrijven zonder natuurlijke omgeving.

Een werkplek zonder natuurlijke elementen kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de werknemers. Voorkom dit door op natuur geïnspireerde ontwerpen aan uw kantoorinterieur toe te voegen.

Hoe Biofiliisch design in kantoorinrichting toepassen?

De gedachte is dat de natuur of elementen uit de natuur worden nagebootst die tevens functioneel zijn en voorzien/ondersteunen in de behoeften op kantoor. U kunt dit toepassen door gebruik te maken van:

  • Natuur geïnspireerde kleuren, texturen en planten
  • Ergonomische kantoormeubelen
  • Natuurlijke elementen
  • Toevluchtsoord voor medewerkers (akoestische oplossingen)
Groene kantoorinrichting

Natuur geïnspireerde kleuren, texturen en planten

Maak gebruik van aardetinten en/of texturen lijkend op de natuur. Dit creëert meer rust op de werkvloer. Kies voor echte planten en bomen om de connectie tussen men en de ‘echte’ natuur te herstellen. Dit zorgt niet alleen een prettige werksfeer, maar ook meer zuurstof. Plaats ze bijvoorbeeld op prominente plekken, kasten, doorlopen en bij werk-overlegplekken.

Ergonomische kantoormeubelen

In een Biofilische kantoorinrichting is ergonomie niet weg te denken. Ergonomisch meubilair zoals in hoogte verstelbare bureaus en ergonomische instelbare en gevormde stoelen/bureaustoelen zijn terug te vinden in het kantoorinterieur.

Ergonomisch meubilair Capisco zadelstoel

Natuurlijke elementen

Haal buiten naar binnen, een terugkerend concept in vele inrichtingen. Dat kan dus zoals eerder genoemd met echte planten en bomen, maar denk ook aan moswanden, of meubelen die de vorm hebben van natuurlijk elementen of gebruik maken van materiaal zoals hout.

Organische vormen maken een office design een stuk unieker en geven ook de ruimte een paar blikvangers.

Akoestische wanddecoratie groen

Toevluchtsoord voor medewerkers (akoestische oplossingen)

Als men denkt aan de natuur, dan is rust daar zeker een onderdeel van. De juiste akoestische oplossingen mogen dus niet ontbreken om bij te dragen aan de rust op kantoor.
Kies voor akoestische panelen zoals Alberi, Plant, Moscirkels en Buzzifalls. Maar denk ook aan rustige omgevingen waar men zich terug kan trekken of samen kan werken. Een toevluchtsoord waar, net zoals in de natuur, men de drukte van de dag kan verwerken. Het verwerken van prikkels is daarbij erg belangrijk ter voorkoming van werkstress

Effectieve en decoratiev akoestische oplossingen in de vorm van werk-overlegplekken zijn: Social Swing, Treehouse, Busypod, Hush met Green wall.

Akoestische oplossingen kantoor Biophilic design

Een andere manier waarop u tevens de natuur kunt betrekken in kantoor, is het daglicht.
Plaats werkplekken in de buurt van ramen zodat men ook gebruik maakt van het daglicht. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit, maar ook de energie en een betere stemming.

Heeft u vragen of hulp nodig voor een ‚Äã‚Äãbiofiel kantoorontwerp? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag met de invulling van het interieur.Vraag om advies »