Is staand werken beter?

Wanneer we erop gaan letten, merken we dat ons leven is ingericht op gemak. Denk aan stuurbekrachtiging in de auto, zittend wachten in de wachtkamer, rollende koffers als we op reis gaan en thuis geven we zittend commando’s aan spraakassistenten Google en Alexa. Op het werk hebben we alles binnen handbereik op het bureau staan en hebben wij een fijne bureaustoel die ons met alles ondersteunt. Met een beetje pech zetten we de bewegende rugleuning vast, en zitten we urenlang statisch op onze stoel.

Wat er in ons lichaam gebeurt wanneer we urenlang achter elkaar zitten? De spieractiviteit neemt af. Tot vrijwel nul. Inmiddels zijn er duizenden onderzoeken gedaan die allemaal bevestigen dat veel zitten slecht is voor onze gezondheid. Te veel zitten wordt in verband gebracht met diabetes, hart- en vaatziekten, borst- en darmkanker, botontkalking, depressie, dementie en problemen met het immuunsysteem. Maar deze bedreigingen worden niet minder door een half uurtje hardlopen in de avonduren. Juist de alledaagse bewegingen zijn belangrijk voor een gezond lichaam. Hoe we dit kunnen bereiken? Staand vergaderen, staand bellen, even naar die ene collega lopen in plaats van een mailtje én een ergonomische zit-stawerkplek.

Voordelen van staand werken

#1 Verminder nek- schouder- en rugklachten: Bij teveel zitten heeft ons lichaam de behoefte de druk op bepaalde lichaamsdelen te verlagen. Resultaat: we gaan voorover zitten met een bolle rug en afhangende schouders. Door staand te werken wordt de druk op de ruggenwervel verminderd en werken we aan een gezonde houding.

#2 Verbrand meer calorieën: Wanneer we zitten daalt onze hartslag en daardoor ook onze stofwisseling. Gevolg? We verbranden slechts 1 calorie per minuut. Als we staan pompt het hart 10x zoveel bloed rond door het lichaam dan wanneer we zitten. Gemiddeld verbranden we hierdoor 50 calorieën extra. Dat is toch mooi meegenomen.

#3 Productievere werkdag: Naast het verbranden van calorieën heeft een effectievere bloedcirculatie nog een groot voordeel: meer productiviteit en energie!


Instructies staand werken

1. Neem een actieve houding aan: knieën van het slot en sta op beide benen
2. Span de buikspieren aan om een holle rug te voorkomen.
3. Probeer kleine stapjes te nemen in plaats van volledig stil te staan, dit houdt de spierpompen in de benen actief.
4. Maak eventueel gebruik van een stahulp of sta-mat.


Kanttekening bij te lang staand werken

Let op! Naast statisch zitten, is statisch staan niet goed. Dit klinkt tegenstrijdig door alle voordelen van staand werken die we net hebben benoemd maar afwisseling is het sleutelwoord: regelmatig zorgen voor lichaamsbeweging. Werk maximaal vier uur per dag en maximaal één uur achter elkaar staand. Wanneer we te lang staan zorgt dit juist voor een vergrote druk op het bloedvatenstelstel waardoor de kans op spataderen toeneemt. Probeer na een half uur zittend werken een half uur te staan en andersom. Maar naar de printer of kraan lopen, staand telefoneren of lopend vergaderen zorgen allen voor een gezonde portie lichaamsbeweging!

voordelen staand werken

 

Neem contact op voor meer informatie over ergonomische kantoorinrichting en dynamisch kantoormeubilair. Wij voorzien u graag van persoonlijk advies.