De werkplek in 2021: ga voor het clubgevoel

De laatste jaren is de kantooromgeving en haar functie volop veranderd. Aan de ene kant hadden bedrijven al een ommezwaai gemaakt naar activiteit gerelateerd werken en de vrijheid om thuis te werken. Anderen werden overvallen door de maatregelen en geconfronteerd met alle vraagstukken van dien. Meer dan ooit staan het kantoor en zijn vierkante meters ter discussie. Want waarom zou u een (groot) kantoor aanhouden als medewerkers merendeels vanuit huis werken?

De huidige kantoorinrichting bestaat uit zo’n 70 procent werkplekken en 30 procent gedeelde ruimtes zoals vergaderruimtes en koffie corners. Die mix is nu niet meer haalbaar. Bedrijven gaan naar een 50/50 verdeling met meer flexplekken en ruimtes om samen te komen. Dat geeft veel meer vrijheid om in te spelen op aankomende veranderingen, in plaats van steeds naar ad-hoc maatregelen te grijpen. In de toekomst zien we wellicht het aantal werkplekken nog verder dalen: het thuiswerken is een blijvertje. Deze ontwikkeling betekent niet dat er vierkante meters onbenut blijven, de ruimte zal wél anders worden ingericht.

Van traditioneel kantoor naar clubhuis

We zien dat het kantoor transformeert naar ontmoetingsplek. Mensen komen naar kantoor om binding te houden met de organisatie. Voor creatieve sessies en om te sparren met collega’s. Dit is tevens een belangrijk onderdeel van het innovatief vermogen van de organisatie. Face-to-face contact is hierbij onmisbaar. In de nabije toekomst zien we een verdeling van werkplekken, concentratieplekken en plekken van ontmoeting.

Ruimte voor werkplekken
De essentie van een flexibel clubhuiskantoor is de vrijheid in het kiezen van een werkplek: thuis of op kantoor. Vaste werkplekken zullen minder worden gebruikt maar ergonomische werkplekken zijn fundamenteel. Besteedt aandacht aan de aanwezige werkplekken en maak ze voor iedereen toegankelijk. Denk aan een bureaustoel met NPR 1813 normering en een zit-sta bureau voor een gezonde en actieve werkplek.

Ruimte voor concentratie
Het rustig kunnen werken is een veel gehoord argument waarom het thuiswerken zo goed bevalt. Zeker als de reguliere werkplek een kantoortuin is. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden in de nieuwe kantoorinrichting. We zien een toenemende interesse in vergader- en belcellen die het mogelijk maken rustig te werken en (digitaal) te vergaderen.

Ruimte voor ontmoeting
Het clubhuiskantoor is een uitnodigende werkomgeving die mensen inspireert en verbindt. Flexibele zitoplossingen, comfortabele soft seating en dynamisch vergadermeubilair passen in een fijne werkomgeving. Ook als de anderhalve meter norm geen noodzaak meer is blijft persoonlijke ruimte op de werkvloer belangrijk.

Het kantoor wordt meer en meer een ontmoetingsplek, een plek voor verbinding: het gevoel bij de club te horen. Een levendige en vooruitstrevende plek voor medewerkers en klanten.

Kantoorinrichting 2021

We denken graag met u mee hoe u uw kantoor laat functioneren als clubhuis. We nemen dringende vraagstukken uit handen en komen met een plan hoe u de huidige kantoorruimte optimaal kunt benutten. Maak een afspraak en kom langs in het clubhuis van MV Kantoor
Bekijk onze projectenpagina voor interieur inspiratie.
Benieuwd wat men van ons vindt? Eerlijke beoordelingen leest u hier.