Duurzaam merk uitgelicht: HÅG - Flokk

In de milieubewuste wereld van vandaag wordt het steeds belangrijker waar onze spullen vandaan komen en hoe ze gemaakt worden.

We worden ons steeds bewuster van de impact van ons consumentengedrag op de wereld. Dit leidt ertoe dat we duurzame en milieuvriendelijkere keuzes willen maken in het leven, inclusief onze meubels. Maar hoe weet ik of een merk echt duurzaam produceert en zich niet schuldig maakt aan greenwashing? In dit artikel besteden we aandacht aan het merk HÅG en welke milieubewuste acties zij nemen in het design en productieproces van hun kantoormeubelen.

 

5 circulaire ontwerpprincipes

Elk product is ontworpen en gemaakt volgens een concept dat in het leven is geroepen in 1990 en nog steeds relevant is vandaag de dag.
1. Laag gewicht: betere producten bouwen met minder middelen
2. Minder componenten: maakt slimmere functies en fabricage eenvoudiger
3. Juiste materiaalkeuze: kiezen voor gerecyclede en recyclebare bronnen, waarbij gevaarlijke stoffen altijd worden vermeden
4. Lange levensduur: De producten zijn gemaakt om lang mee te gaan
5. Ontworpen voor demontage: De producten kunnen heel eenvoudig worden gerepareerd, hergebruikt en gerecycled

Samen helpen deze vijf principes om zorg te dragen voor drie aandachtspunten voor het milieu:
1. Klimaat: de ecologische voetafdruk en energieverbruik verkleinen
2. Hulpbronnen: minder van onze planeet halen en ons afval minimaliseren
3. Gezondheid: mensen en de planeet veilig houden

In 2018 werd er bijna 600 ton gerecycled plastic ingekocht met de ambitie dit jaarlijks te verhogen. Er wordt meer dan 90% van de energie uit hernieuwbare bronnen gehaald, maar het doel is om de komende jaren 100% te bereiken. HAG stoelen hebben een van de laagste CO2-voetafdruk in de branche

Bureaustoelen gemaakt van gerecyclede en recyclebare materialen

Veel fabrikanten zullen beweren dat hun product 95 tot 100% recyclebaar materiaal bevat. Maar vaak bestaan kantoormeubelen uit verschillende materialen die onomkeerbaar aan elkaar zijn verbonden of verlijmd. In deze gevallen is het heel onwaarschijnlijk dat deze producten ook daadwerkelijk gerecycled worden om het moeilijk is ze te scheiden. Als u een kantoor heeft met honderden artikelen, wordt het onpraktisch en oneconomisch om uw meubels aan het einde van hun levensduur te sorteren. De producten van HÅG zijn ontworpen voor demontage. Bijvoorbeeld, door slimme striktechnieken worden zitkussen bij elkaar gehouden zonder lijm.

Bij HÅG vinden ze het niet alleen voldoende dat de meubels recyclebaar zijn maar ook van gerecyclede materialen zijn gemaakt. Materialen als aluminium, staal en polypropyleen maken de tweede (of 100e!) keer net zo goede producten als de eerste keer.

Neem bijvoorbeeld de bureaustoel HÅG Tion: De rugleuning van stoel Tion is voorzien van 97% gerecycled kunststof. De voetster, rugstang en (eventueel) armleggers van de stoel bestaat uit 97-98% hergebruikt aluminium. Dat maakt de bureaustoel wel zo duurzaam!

De afbeelding hieronder laat zien dat het voetkruis en de rugleuning basis van bureaustoel HÅG Capisco uit 90% gerecycled aluminium bestaat. Het textiel uit 100% gerecycled polyester. De stalen onderdelen uit 20% gerecycled staal. En tot slot de wielen en zitkuip uit 100% gerecycled polypropyleen.

Recyclebare bureaustoel

 

Bureaustoelen met een lange levensduur

HÅG bureaustoelen zijn gemaakt om lang mee te gaan. U ontvangt 10 jaar garantie en onderdelen die sneller slijten zoals wielen en armleuningen zijn gemakkelijk na te bestellen.

De stoelen hebben een lange levensduur en kunnen eenvoudig gerepareerd worden. Dit verkleint de kans dat de stoel wordt weggegooid en kunt u op de langere termijn zelfs geld besparen. Ook is de milieu impact van het kopen van twee producten in vergelijking met één iets om rekening mee te houden.

Duurzame bureaustoel HAG Capisco

 

Bureaustoelen zonder giftige stoffen

Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn chemicaliën die bij kamertemperatuur verdampen. De meeste geuren die je ruikt zijn VOS-gassen. Sommige komen van nature voor en andere zijn synthetisch en kunnen gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid of het milieu schaden.

Er zijn verschillende kwaliteitskenmerken waar u op kunt letten die aangeven dat er tijdens de fabricage geen chemicaliën zijn gebruikt, en die de algehele impact van het proces op het milieu benadrukken. De HÅG producten doorstaan een aantal strenge testen als het gaat om de impact op het milieu en gezondheid.

GREENGUARD-certificering

Het GREENGUARD-certificeringsprogramma (voorheen bekend als GREENGUARD Indoor Air Quality Certification) certificeert dat een product voldoet aan strikte chemische emissielimieten, wat betekent dat er weinig tot geen VOS vrijkomen uit uw product. Dit is een gerespecteerde en wereldwijde standaard en een eenvoudig teken om op te letten op elk meubelstuk.

Door de innovatieve stik- en montagetechnieken is er geen giftige lijm meer nodig en met producten die zijn vervaardigd zonder gevaarlijke chemicaliën.

OEKO-TEX®

OEKO-TEX® meet het chemische gehalte van textiel en stoffen. Het "Standard 100"-certificaat is een wereldwijd consistent, onafhankelijk test- en certificeringssysteem voor ruwe, halffabricaten en afgewerkte textielproducten op alle verwerkingsniveaus, evenals gebruikte accessoires.

Het heeft strikte testcriteria en grenswaarden voor aanzienlijke hoeveelheden schadelijke chemicaliën, sommige verboden en zelfs niet wettelijk gereguleerd, zodat de consument beschermd is tegen schade. Het speelt al jaren een voortrekkersrol op het gebied van veilige en milieuvriendelijke textielproductie. Als uw meubel textiel heeft, let dan op dit merkteken.

HÅG koopt alleen stoffen en textiel die de Standard 100-certificering hebben ontvangen, zodat er geen chemicaliën in de bekleding terechtkomen.

Nordic Swan Ecolabel

Het Nordic Swan Ecolabel voor meubelen wordt toegekend aan producten die voldoen aan strenge milieu-, kwaliteits- en gezondheidseisen. Het gebruik van schadelijke chemicaliën is strikt gereguleerd en een hoog gehalte aan gerecyclede materialen is vereist. In 2010 werd HÅG Capisco de eerste bureaustoel ter wereld die in aanmerking kwam voor het Nordic Swan Ecolabel.

Cradle to Cradle TM

Het Cradle to Cradle Certified-programma is een ecolabel dat verschillende eigenschappen evalueert en de veiligheid van een product voor mens en milieu en het ontwerp voor toekomstige levenscycli beoordeelt. Ontwerpers en fabrikanten worden door een continu verbeteringsproces geleid dat naar een product kijkt door middel van vijf kwaliteitscategorieën: materiële gezondheid, hergebruik van materiaal, beheer van hernieuwbare energie en koolstof, waterbeheer en sociale rechtvaardigheid.

Milieuvriendelijke bureaustoel HAG Tion

 

Benieuwd naar de HÅG collectie?
MV Kantoor is officiële HÅG dealer, bekijk de collectie online of kom proefzitten voor een zitadvies op maat!

Bekijk alle HÅG bureaustoelen »