Positieve effecten van groen op de werkvloer

Groen geeft een levendige uitstaling aan iedere werkruimte. Het inzetten van een paar planten maakt al gauw het verschil en brengt het interieur tot leven. Maar wanneer het moeilijk is om natuurlijke planten in te zetten, omdat de werkomgeving dit niet toelaat of omdat er weinig budget is om echte planten aan te schaffen én te onderhouden, dan is het inzetten van kunstplanten de beste oplossing.

Kunstplanten worden tegenwoordig gemaakt van moderne en hypoallergene materialen. Namaakplanten zijn hierdoor nauwelijks van echte planten te onderscheiden en zijn bovendien eenvoudig te verzorgen. Ontdek de voordelen van kunstplanten op het kantoor.

Top 5 voordelen van groen op kantoor

Groen op kantoor brengt verschillende voordelen met zich mee. Volgens diverse onderzoeken hebben echte planten, maar ook kunstplanten, een positief effect op de sfeer binnen een werkruimte. Namaakplanten geven kleur en levendigheid en is op deze manier zeer sfeer verhogend. We weten allemaal hoe belangrijk een fijne werksfeer is voor een goedwerkende organisatie. De sfeer op de werkvloer bepaalt niet alleen het humeur van de medewerkers, maar verhoogt ook nog eens de productiviteit. 

Lees de top 5 belangrijke voordelen van groen op het kantoor.

Creatiever werken met groen om je heen

Voordeel 1. Creativiteit

Volgens verschillende onderzoeken, zorgen groene planten, waaronder nepplanten, voor meer creativiteit . Ook plastic planten geven het gevoel dat je dichtbij de natuur bent, waardoor je op deze manier meer rust krijgt in je hoofd. Het gevoel van rust op werk is belangrijk om goed te kunnen functioneren. Werknemers met groen om zich heen hebben zodoende een hoog concentratievermogen. Dus plaats gerust één of twee orchideeplanten op je bureau. Deze kunnen zo bijdragen aan een succesvolle brainstormsessie!

Voordeel 2. Vermindert stress

Medewerkers met groen om zich heen zijn niet alleen creatiever, maar ervaren ook veel minder stress op werk. Dit komt omdat groen ons gelukkiger maakt. Dit is ook de reden waarom we zo graag buiten wandelen. Een korte wandeling in de natuur heeft een positief effect op ons humeur. Zelfs alleen het kijken naar natuurbeelden verbeterd onze stemming, waardoor we meer rust ervaren en buiten de werktijd minder zullen gaan piekeren over het werk. Hoog tijd dus om die mooie olijfboom of de grote monstera plant naast jouw werkplek te plaatsen.

Voordeel 3. Betere akoestiek

Planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar zorgen ook voor een betere akoestiek in de ruimte. Hoogwaardige nepplanten dempen geluiden die galm verminderen, waardoor er meer rust in de tent is. Wel zo prettig wanneer je geconcentreerd wilt werken in een open kantoorruimte of grote kantoortuin.

Voordelen van planten op de werkvloer

Voordeel 4. Lage ziekteverzuim

Mensen die in een ruimte werken met groene beplanting, melden volgens het onderzoek van Universiteit Wageningen, zich 20% minder vaak ziek dan mensen die die in een ruimte werken zonder groen om zich heen. Dit betekent dat er gemiddeld 1,6 ziektedag minder is per medewerker per jaar! Medewerkers beoordelen hun werkruimte na meer groen om zich heen, als ‘aantrekkelijker’. Het gevolg van een aantrekkelijke werkplek is een positiever gemoedstand.

Voordeel 5. Representatief

Kunstplanten kunnen zich overal in de ruimte thuis voelen, hebben zeer weinig zorg nodig, maar zien er altijd representatief uit, zelfs in donkere plekken/hoeken of in een kantoorhal zonder ramen of (zon)licht. Een nepplant is het perfecte alternatief voor wanneer het onderhouden van echte planten op kantoor moeilijk is. Namaakplanten zijn relatief makkelijk te verzorgen, gaan nooit dood en zijn tegenwoordig bijna niet van echte te onderscheiden. Ze zijn een lust voor het oog en hebben daarnaast een heleboel gezondheidsvoordelen. Namaakplanten maken niet alleen je interieur compleet, maar zorgen ook voor een vrolijke werkomgeving.

Kunstplanten voor een representatief kantoorinterieur

Kwaliteit boven alles!

Kwaliteit is het belangrijkste aspect bij het kiezen van de juiste nepplanten. Het verschil in kwaliteit qua aanbod aan kunstplanten, is best groot. Luxe en kwalitatieve kunstplanten, kunstbloemen en kunstbomen kunnen zeker 20 jaar mooi blijven. Ze verkleuren minder snel en lijken net écht!

Namaakplanten uit het lagere segment slijten al na circa 2 jaar waardoor ‘goedkoop’ tot in zekere zin ‘duurkoop’ wordt. Premium kunstplanten zijn ideaal voor een langdurig gebruik in diverse (commerciële) inrichtingen. Niet alleen op het kantoor, maar ook ziekenhuizen/praktijken, horeca en scholen, waar de omgeving veilig en schoon moet blijven.

Akoestische plantenbak

Voor elk interieur iets groen

Elk interieur kan wel wat groen gebruiken. Creëer een dynamische sfeer in de ruimte en ontdek hoe het gebruik van grote akoestische plantenbakken, moswanden/-schilderijen en plantpanelen, het verschil kunnen maken in de ruimte!

Naast de positieve werking van nepnatuur in de ruimte is groenvoorziening ook super nuttig. Grote akoestische plantenbakken zorgen voor privacy, delen de ruimte in in meerdere ‘veilige’ stukken en verbeteren tegelijkertijd de akoestiek in de ruimte.

Moswanden en -schilderijen, zijn levendig, fris en brengen natuur van buiten naar binnen. Binnen een handomdraai fleuren ze kale en lege muren op.

Met akoestische plantpanelen kan je esthetische collages/plantenmuren maken die niet alleen zorgen voor een opfrisser in de inrichting, maar ook een aangename werkomgeving.

Moswanden en mosschilderijen

Wil je je kantoorruimte voorzien van kunstplanten? En ben je benieuwd welke andere groenvoorzieningen je kunt inzetten voor op het werk? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag met de ‘groene’ invulling van het interieur. 

Vraag om advies »