Office design voor gelukkige en gezonde werknemers


Het ontwerp van een werkruimte kan worden geoptimaliseerd om mindfulness te promoten en positiviteit bij mensen te bevorderen. Benieuwd hoe? Lees mee met onze tips.


Trends

Werknemers verzuimen per jaar ruim zeven miljoen dagen vanwege werkstress en dit verzuim kostte werkgevers twee miljard. Daarnaast hebben 1 op de 7 werknemers last van burn-out klachten. Interessant is dat maatregelen om werkstress tegen zichzelf terug betalen. Kijk maar naar de verloren miljarden als gevolg van stress gerelateerde klachten. Wat kunnen werkgevers doen om werkstress tegen te gaan? Voorbeelden zijn ruimte voor coaching, een aanspreekpunt aanstellen en werknemers meer ruimte geven.
Wij bij MV Kantoor geloven dat office design hand in hand gaat met welzijn. Een fijne werkomgeving zorgt voor mindere mentale belasting, is productiever en maakt mensen gelukkiger en gezonder.
Meer informatie over de onderzoeken naar werknemers en werkstress vindt u op Monitorarbeid.


Meubelen

Kantoormeubelen hebben het meeste invloed om de mentale gezondheid van werknemers. Het is geen verrassing dat de mens niet geschikt is om 8 uur lang achter elkaar te zitten. Tel daar een slechte houding bij op en de negatieve effecten worden snel voelbaar.
Hierdoor zijn zit-sta bureaus en ergonomische bureaustoelen ontstaan. Daarnaast zorgen verschillende zitopties zoals even koffie drinken aan de koffietafel of een telefoontje plegen in een comfortabele stoel ervoor dat werknemers worden gestimuleerd om lekker in beweging te blijven. Ook zorgen verschillende zitjes voor een relaxte en huiselijke sfeer.

Ergonomische zit opties


Akoestiek

Geluid, en gebrek aan privacy zorgen voor onnodige afleiding en stress momenten. Vooral in open kantoortuinen is er veel ruis aanwezig.
Nu zijn wij geen voorstander van het werken in hokjes en gesloten ruimtes waardoor er geen contact meer mogelijk is maar sommige werkzaamheden gaan gewoon beter in een ruimte zonder onnodige afleidingen. Bijvoorbeeld een akoestische overlegplek voor effectieve meetings. Of een akoestische belcel zodat andere collega’s niet gestoord worden. Daarnaast kunnen reguliere werkplekken uitgerust worden met akoestische (bureau)panelen zodat de akoestiek wordt verbeterd maar er geen concessies worden gedaan op de communicatie tussen de afdelingen.


Kleuren

Het toevoegen van kleur in de kantoorruimte is een eenvoudige manier om snel sfeer te veranderen. Er zijn talloze kleuronderzoeken gedaan en het effect ervan op mensen. Zo zorgt blauw voor concentratie, focus en wordt geassocieerd met zakelijkheid. Geel en oranje zijn een goede keuze in creatieve omgevingen omdat ze creativiteit en vindingrijkheid stimuleren. Licht groene tinten zorgen voor een warm welkom en verminderen een angstig gevoel.
Welke kleuren dient u te vermijden? Wanneer er veel rood gebruikt wordt, zorgt dit voor meer stress en angstgevoelens. Daarnaast is het een goede keuze om accentkleuren toe te voegen aan een witte kantoorinrichting. Dit geeft namelijk de indruk van een steriele en kille omgeving.

                                                                 

Privacy en akoestiek


Biophilia

Biophilic design speelt in op de ingeboren behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur. Dit klinkt misschien zweverig maar het is letterlijk buiten naar binnen halen. Een biofilische omgeving werkt stress verlagend en maakt mensen gelukkiger en gezonder. U kunt dit implementeren door te zorgen voor natuurlijk daglicht en natuurlijke ventilatie. Daarnaast werkt het zicht op groen en groen in de ruimte goed. Zet een paar planten in de ruimte of ga een stap verder met een plantenmuur, aquarium of pas natuurlijke materialen als steen toe in het interieur.


Verlichting

Verlichting is vaak een vergeten aspect in de kantoorinrichting. Terwijl dit heel belangrijk is, slechte verlichting kan zorgen voor vermoeide ogen en migraine. Natuurlijk daglicht heeft altijd de voorkeur maar dit is niet altijd mogelijk. Zorg er in elk geval voor dat kunstmatig licht handmatig aan te passen is en er geen licht direct in het beeldscherm schijnt.Gezonde en gelukkige werknemers zijn de sleutel tot een succesvol bedrijf. Ze zijn productiever met hogere winstgevendheid als resultaat. Hulp nodig bij het creëren van een mindful werkomgeving? MV Kantoor helpt u graag bij de inrichting. Neem vrijblijvend contact met ons op.

                                                                                                                                                                                                   

Biophilic design