Stress op het werk verminderen door de juiste kantoorinrichting

Een fijne werkomgeving waar men zich comfortabel voelt is belangrijk. Een gezonde werkplek zorgt ervoor dat werknemers een prettig gevoel ervaren, zich beter kunnen concentreren en productief zijn. Stress op kantoor kan verminderd worden door o.a. rekening te houden met de kantoorinrichting.

Lees hier 5 tips om de stress op kantoor te verminderen.

Eerst wat cijfers over werkstress

  • Stress op werk is de nummer 1 beroepsziekte (TNO, 2018; Tijdschrift voor Human Factors, 2016)
  • 1 op de 7 Nederlanders had volgens het TNO (2017) stress gerelateerde klachten
  • Het ziekteverzuim is 34% van de gevallen ontstaan door werkstress (TNO, 2021)
  • Meer dan een miljoen werkenden hebben last van burn-out klachten (TNO, 2021)
  • 37% van de werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress
  • Het gemiddeld aantal dagen wegens werkstress-gerelateerd verzuim loopt op (in 2015, 24 dagen, in 2019, 30 dagen)
  • De verzuimkosten per werknemer nemen per jaar toe. In 2017 was dit €8.100 en is nu €9.300. Alles bij elkaar kostte werkstress werkgevers in Nederland toen €3,2 miljard euro. (TNO, 2021)

Wat is werkstress

Stress is een natuurlijke reactie op externe prikkels. Dit helpt ons om adequaat te reageren op mogelijke dreigingen.

Dit kan zowel positief als negatief zijn. Wanneer u dus een gezonde druk voelt om harder te werken en we de spanning aan kunnen, dan is stress niet ongezond. Mits we daarna de gelegenheid hebben om te herstellen.
Het is negatief als het onze prestaties, motivatie en welzijn slecht beïnvloedt (zowel mentaal als fysiek).

Naast de acute stressrespons, kan ook het langdurig blootstaan aan stressvolle situaties negatieve gevolgen hebben. Dit kan namelijk leiden tot chronische stress.

Actieve zithouding zitbal

Hoe zorg je voor een minder stressvolle werkomgeving?

Zoals al eerder is geconstateerd, is stress niet zo’n groot probleem mits men de mogelijkheid heeft om even tot rust te komen en zich te hergroeperen. Werkstress brengt hoge kosten met zich mee en de negatieve gevolgen van stress vraagt om effectieve oplossingen.

Ook binnen de inrichting van het bedrijf kan er gekeken worden naar stresspreventie. Een aantal onderdelen die een positieve bijdrage hebben zijn:

1.       Zorg voor ergonomische oplossingen

Een gezonde werkplek is ook ergonomisch. Het is inmiddels ook bekend dat ergonomie een belangrijk onderdeel is van onze mentale en lichamelijke gezondheid en mindering van stress. Als er nog een groot deel van de werkdag wordt gezeten, dan is het hoog tijd om daar verandering in te brengen. Te veel zitten en weinig beweging, in combinatie met een slechte zithouding heeft een negatieve invloed op onze omgang met stress.

Varieer dus tussen zittend en staand werken. Kies voor een zit-sta bureau die dit met gemak mogelijk maakt. Of loop af en toe van uw beeldscherm en werkplek vandaan als het kan. Dit zorgt niet alleen voor meer productiviteit, maar ook voor minder stress.

Kies voor een ergonomische werkplek en houdt rekening met de gezondheid van de werknemers

Lees hier hoe u uw bureaustoel goed kunt instellen voor een gezonde zithouding.

Ergonomische oplossingen kantoor

2.         Beweeg meer op kantoor

We weten allemaal dat sport een goede tool is om stress te verminderen. Dit komt o.a. doordat de productie van de stresshormonen afgeremd wordt. Als we dat vertalen naar een kantoorinrichting, dan is kan men bijvoorbeeld meer bewegen achter de werkplek middels een praktische bureaufiets. Dit is ideaal om het statisch zitten even te onderbreken en meer dynamiek te creëren.

Varieer tussen zittend en staand werken. Lees hier de voordelen van staand werken.

Doe oefeningen achter het bureau als bureaufitness. Wij hebben al eerder geschreven over een actieve thuiswerkplek, maar deze oefeningen zijn ook prima te doen op kantoor.

Bureaufiets werkplek  Fietsstoel
 
€ 307 
meer informatie »
Ergonomische zitbal  Zit bal
 
€ 95 
meer informatie »
Wiebelkruk Up Wiebelkruk Up
€ 129 
meer informatie »

3.         Faciliteer ontspanningsruimtes

Geef medewerkers de mogelijkheid om zich even terug te trekken en op te laden. Een plek waar zij kunnen herstellen en ontspannen voor stressvermindering en ter voorkoming van burn-outs.
Richt een relax-zone in waar men niet continue geprikkeld wordt, maar even tot rust kan komen. Denk aan comfortabele fauteuils en banken die deels afgeschermd zijn.

Akoestische relaxstoel A11


4.         Biophilic design

Biofilisch Design/ Biophilic design refereert naar de relaties tussen mens en natuur.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het contact tussen mens en natuur (door elementen die de natuur weergeven), leiden tot minder stresshogere productiviteit en een positieve gemoedstoestand.  De biophilia hypothese stelt dat men een aangeboren connectie heeft met de natuur en daarom is blootstelling aan de natuurlijke wereld van belang voor het menselijk welzijn.

Uit een onderzoek van Human Spaces (2015) schijnt dat medewerkers 6% meer productiever, 15% creatiever en 15% een hoger welzijn heeft, dan in bedrijven waar geen natuurlijke omgevingen terugkomen.

Biophilic design kantoorinrichting


5.         Stilte werkplekken

Naast de ontspanningsruimtes is er ook een sterk groeiende behoefte aan stilte werkplekken waar men zich goed kan concentreren zonder afgeleid te worden door externe prikkels. De dichte cabines zijn uitstekend voor de productiviteit omdat ze optimale concentratie mogelijk maken. Van telefoongesprekken, zoommeetings, overleggen of individueel werk, het is allemaal mogelijk in de akoestische werkplekken. Door de geluiddempende werking is er geen sprake van overlast, zowel binnen als buiten de pod. Bekijk het assortiment van dichte akoestische belcellen, werkplekken en vergaderunits.

Hush hybrid concentratie werkplekken

Houd met de kantoorinrichting dus ook rekening met de behoeftes van de werknemers. Het juiste ontwerp voor uw bedrijf kan bijdragen aan de stressreductie van het personeel. Zorg voor een minder stressvolle werkomgeving waar men zich prettig en comfortabel voelt.

Doe inspiratie op de projectenpagina. Wilt u dat wij met u meekijken of adviseren bij een nieuwe inrichting? Neem contact op met onze experts en zij helpen u graag verder.Vraag om advies »