Thuiswerker naar kantoor

Organisaties doen er van alles aan om personeel weer op kantoor te laten werken. Tijdens de coronacrisis gingen we massaal thuiswerken en merendeel is hier gewend aan geraakt. Nu proberen bedrijven hun medewerkers weer naar kantoor te krijgen of omarmen het thuiswerken en hybride werken. Deze ontwikkeling betekent niet dat er vierkante meters onbenut blijven, de ruimte zal wél anders worden ingericht.

Toch blijven veel organisaties waarde hechten aan collega’s op kantoor. Ook als dit 2-3 dagen per week is.
De aanwezigheid van mensen op kantoor versterkt de cultuur en maakt spontane gesprekken, kennisdeling en samenwerkingen mogelijk. Dit resulteert weer in een groter groepsgevoel, innovatie en verhoging in productiviteit.
Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat 79% het stimuleren van het groepsgevoel belangrijk vindt voor het succes van de organisatie.

Lees 4 tips om werknemers terug naar kantoor te krijgen m.b.v. het interieur.

Ontspannen op kantoor

Tip 1. Luister naar het personeel

Geef jouw collega’s een positieve workspace experience, een beleving die de band tussen de werklek en collega’s bevordert. Dit doen we door eerst goed naar het personeel te luisteren. Waar is behoefte aan? Ze krijgen dan niet alleen het gevoel dat hun mening gehoord en gewaardeerd wordt, maar gelukkige werknemers zijn ook productiever en meer gemotiveerd.

Tip 2. Definieer het doel van het kantoor

Voor Corona was de rol van het kantoor duidelijk. Dit was de plek waar je naartoe ging om te werken.
Inmiddels is de ervaring dat we ook goed thuis kunnen werken, mits we de juiste middelen hebben. Dit zorgt soms ook voor concurrentie tussen de werkplek en thuis, op kantoor is het internet bijvoorbeeld beter en thuis is de koffie lekkerder.
Het is de taak van het bedrijf om medewerkers te faciliteren met de juiste middelen om het werk uit te kunnen voeren.
Maar door het thuiswerken is de functie van het kantoor minder belangrijk geworden. We hebben ervaren dat dit niet de enige plek is waar het werk gedaan uitgevoerd kan worden (of soms een deel daarvan).

Het is daarom goed om na te denken wat het doel van het kantoor is/moet worden. Denk aan een ontmoetingsplaats waar collega’s met elkaar of met klanten kunnen verbinden. Een plek waar men zich kan focussen als er optimale concentratie nodig is of een stille ruimte waar men met elkaar kan (face to face of op afstand) vergaderen met de beste faciliteiten.  Hier komen we later nog op terug.
Als de functie van het kantoor in beeld is, dan kan je de kantoorinrichting/indeling daarop afstemmen.

Werknemers terug naar kantoor

Tip 3. Creëer binding - kantoor als clubhuis

Het onbevangen contact met collega’s was een gemis tijdens het thuiswerken. Het groepsgevoel wat uit die interactie komt, draagt bij aan het succes van een organisatie. De interne binding is daarom van belang. Niet alleen met elkaar, maar ook met het bedrijf zelf.
Door het kantoor te transformeren naar een ontmoetingsplek nodigt de ruimte meer uit om samen te komen. Creëer hoeken die uitnodigen om plaats te nemen waar men met elkaar kan sparren, blijven innoveren en informele gesprekken kunnen voeren.
Denk aan flexibele zitoplossingen, comfortabele soft seating en dynamisch vergadermeubilair die sfeervol zijn.

Kantoor als clubhuis

Tip 4. Zorg voor concentratieplekken

De behoefte voor stilte plekken waar medewerkers met optimale concentratie kunnen werken, is groter geworden.
De akoestische werkplekken zijn een belangrijk onderdeel in de hybride wereld en draagt zijn steentje bij aan verbetering van werkgeluk, vitaliteit en gezondheid op kantoor. Waarom? Akoestiek speelt een grote rol bij de productiviteit en het welzijn van de werknemers.

Naast goede akoestiek, houdt een kantoorpod ook rekening met de flexibiliteit. Niet alleen m.b.t. het werken op afstand, maar je bent ook niet gebonden aan één vaste indeling van de ruimte.

Of je aan het bellen bent, werken achter pc/laptop of een (digitale) vergadering houdt, voor elke taak is er een akoestische cabine die de medewerker ondersteunt.

Waarom dichte concentratieplekken op kantoor?

De stilteruimte heeft alles voor een succesvolle uitvoering:

 • Optimale focus en rust:
 • Uitstekende akoestische werking: akoestisch comfort in de office pod. Zowel aan de binnen-als buitenzijde.
 • Flexibel: licht in gewicht en verrijdbaar. U bent niet gebonden aan één vaste plek waar de cabine moet staan.
 • Comfortabel en ergonomisch: geïntegreerde zitting (comfortabel voor lange telefoongesprekken) en in diepte verstelbare tafel (geschikt voor werken op laptop). De geluiddempende werkplek is energiezuinig, verlichting en ventilatie is regelbaar.
 • Volledig uitgerust: stopcontact en USB poorten. Mogelijk met VESA-beugel voor AIO-computer/beeldscherm, optionele en verstelbare LED lichtstrips om gezicht te verlichten.
 • Geen last van slechte verbinding: met gemak remote werken
Concentratieplekken akoestiek

Verdere tips:

 • Blijf richten op het sociale aspect: door het gemis van het contact met collega’s, kan het kantoor de sociale uitvalbasis worden voor connecties. Denk aan gezamenlijke lunches, wandelingen, georganiseerde activiteiten etc.
 • Wees flexibel, omarm het hybride werken: inmiddels zijn we gewend geraakt aan het thuiswerken en dit heeft ook zo zijn voordelen. Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid worden flexibele werktijden en geen reistijd als de grootste voordelen genoemd (KiM, september 2020).
  Als werkgever kan je medewerkers de flexibiliteit en vertrouwen geven zodat zij deze voordelen kunnen behouden, zowel thuis als op kantoor. Laat ze bijvoorbeeld een combinatie doen van thuiswerken en op kantoor, of een deel van de werkzaamheden thuis doen en dat ze later die dag naar kantoor komen voor meetings. Die vrijheid en flexibiliteit geeft medewerkers vertrouwen en draagt bij aan een hogere productiviteit.
 • Gebruik de voordelen van thuiswerken: tijdens het thuiswerken heeft men hun eigen manier gevonden om even te ontspannen. Dit kan ook op kantoor toegepast worden, denk bijvoorbeeld aan een (gezamenlijke) wandeling tijdens de pauze.
 • Maak het kantoor ‘leuk’: creëer een sfeervolle ruimte waarin mensen zich thuis voelen, maar wat ook leuk mag zijn zodat het niet als een ‘typische kantoorinrichting’ voelt. Denk aan een leuke koffiebar, spelletjeshoek, ontspanningsplek/lounge, gebruik van natuurlijke elementen (Biophilic design)

Projectinrichting Utrecht

Heeft u vragen of hulp nodig voor uw kantoorinrichting? Neem contact met ons op. Wij helpen u graag met de invulling van het interieur.


Vraag om advies »