Werkplek thuis inrichten

Werken doen wij tegenwoordig niet meer alleen op kantoor. Wij nemen vaak ons laptopje mee naar een koffietent, een flexibele werkplek of gewoon thuis in de vertrouwde omgeving. Of u nou ZZP-er bent of soms als een bikkel thuis nog even doorwerkt. Een prettige werkomgeving is en blijft prettig. Bent u ook lid van de thuiswerkclub en wilt u weten hoe u uw werkkamer in kunt richten zodat u geconcentreerd kunt blijven werken? Lees dan snel deze 6 tips.

Kleine werkplek in woonkamer

 

Het is uiteraard gemakkelijk om thuis op de bank met uw laptop aan de slag te gaan, maar geconcentreerd werken kunt u er vaak niet, zeker niet als er anderen thuis zijn. Een werkkamer of een hoekje in het huis is daarom een aangename toevoeging als u met regelmaat vanuit huis werkt. Groot of klein, als het maar een ruimte is waar u ongestoord kunt werken. Als u een werkplek thuis gaat inrichten, bedenk dan wat u echt nodig heeft.

Tip 1. Kies een bureau dat bij u past

Een belangrijk onderdeel van elke werkplek is het bureau. Een bureau voor thuis waar u aan kunt werken is een fijne toevoeging. Bedenk hoeveel ruimte u nodig heeft. Maakt u gebruik van veel papieren of werkt u alleen op een laptop? Zorg er in ieder geval voor dat er voldoende werkruimte op het bureau aanwezig is.
Maakt u liever gebruik van een vast bureau op een standaardhoogte van ca. 75cm of een verstelbaar bureau waar u de hoogte van kunt verstellen? Het is belangrijk dat u een bureau kiest wat voor u op de juiste hoogte staat. Lees welke hoogte van het bureau bij uw lichaamslengte het beste past.

 

Slinger bureau thuiskantoor

 


Tip 2. Neem een goede bureaustoel

Als u aan het werk bent achter het bureau, dan is een goede bureaustoel dat bij u past noodzakelijk om lichamelijke klachten aan uw nek, schouders en rug te voorkomen. Vooral als u van plan bent om een lange tijd te gaan werken.
Stel uw bureaustoel (en indien mogelijk) uw bureau op de juiste hoogte in zodat u in de juiste houding in uw werkkamer kunt werken. Een arbo goedgekeurde bureaustoel heeft vaak de voorkeur. Deze heeft diverse instelmogelijkheden en moet aan een aantal eisen voldoen. Als u uw thuiskantoor wilt inrichten kunt u dit ook volgens de arbo regels doen wat gericht is op uw gezondheid. Lees hoe u uw werkplek volgens de arbo regels kunt inrichten.

 

Joyce bureaustoel werkplek

 

Tip 3. Zorg voor voldoende opbergmogelijkheden

Een opgeruimd werkplek is een opgeruimd geest. Als u veel papieren, mappen of kantoorartikelen thuis heeft liggen wilt u deze liever niet laten rondslingeren in uw werkkamer of ergens anders in het huis. Berg uw spullen liever op in ladeblokken onder uw bureau en/of kasten waar deze niet constant in het zicht zijn en u afleiden. Afhankelijk van het aantal spullen dat u heeft, kunt u uw opbergmogelijkheden kiezen. Houdt dus ook thuis een ‘clean desk policy’.

 

Houten kasten kantoor

 

Tip 4. Verlicht uw ruimte

Als u werkt in uw thuiskantoor is verlichting erg belangrijk. Eigenlijk in iedere werkomgeving. Werkt u veel overdag dan is daglicht het beste. Des te meer daglicht er binnenvalt, des te meer energie u zult krijgen. Als er weinig daglicht in uw thuiswerkplek valt of u werkt veel in de avonden, dan is goede verlichting een must. Kies bijvoorbeeld voor een hanglamp, vloerlamp of een bureaulamp die uw werkplek verlicht.

Zorg er in ieder geval voor dat er voldoende verlichting aanwezig is. Daarnaast heeft witte verlichting de voorkeur van gele ‘warme’ verlichting. Dit zorgt er namelijk voor dat u zich suffer gaat voelen.

 

Houten bureaulamp LED

 

Tip 5. Kies de stijl en sfeer van uw werkplek

Als u thuis een kantoor gaat inrichten denk dan ook na over de stijl en sfeer die u prettig vindt. Sommigen vinden een huiselijke sfeer erg fijn met warme kleuren. Of bent u juist meer fan van een frisse inrichting waar minimale elementen gebruikt worden. Denk goed na over in wat voor omgeving u het beste kunt én wilt werken. Een omgeving waarin u geïnspireerd raakt, maar geconcentreerd kunt werken. Dit bepaalt de kleur, vormgeving van de meubelen en verlichting in uw interieur.

Tip 6. Voeg accessoires toe

Sommige bureau accessoires zijn noodzakelijk voor iedere werkplek zoals een prullenbank of een kapstok. Sommige zijn eerder voor de sfeer, zoals mooie planten of een kunstwerk aan de muur. Het is aan u hoeveel accessoires u aan de werkplek thuis wilt toevoegen. Bepaal of u enkel noodzakelijke accessoires wilt, of dat u ook uw werkplek wilt opleuken met mooie accessoires.

Als u een kantoorinrichting in uw huis wilt creëren, bepaal dan wat u echt nodig heeft en in wat voor soort omgeving u het beste kunt werken zonder afgeleid te worden. En als u dan klaar bent, plof dan gerust neer op de bank met uw comfortabele kleding.

 

Planten op werkplek

 

Bent u ook op zoek naar interieur ideeën voor uw kantoor thuis? Neem dan ook een kijkje op onze projectenpagina voor inspiratie.
MV Kantoor is een ervaren projectinrichter uit Zeist. Wij helpen met de inrichting van kantoor, kantine, ontvangst of vergaderruimte. Van een bescheiden kantoor tot een grote Universiteit verzorgen wij passende meubels. Wij vertalen uw wensen naar een 3D tekening en nemen het volledige proces uit handen. Benieuwd welke bedrijven u al voorgingen? Bekijk onze projectpagina en lees onze referenties, klanten geven ons een 9,8!