Hoe stel ik mijn bureaustoel in?

Als u een goede bureaustoel heeft aangeschaft, dan is het van belang dat deze ook juist ingesteld is zodat u comfortabel de juiste zithouding kunt aannemen. U wilt graag op een goede manier zitten tijdens het werk en zo klachten aan uw nek, schouders en rug voorkomen. Een goed ingestelde bureaustoel is de basis voor een iedere werkplek. De instelling van uw ergonomische bureaustoel is eenvoudig in een aantal stappen te doen.

Lees hier hoe u in 4 stappen uw bureaustoel kunt instellen

 1. Pas de zithoogte aan
 2. Stel de zitdiepte in
 3. Stel uw rugleuning in
 4. Stel de armleuningen in

Stap 1. Pas de zithoogte aan

 • Houdt uw voeten goed plat op de grond
 • Stel de hoogte van uw zitting zo in dat uw benen in een hoek van 90 graden staan.
 • Let er op dat uw knieën niet hoger dan uw heupen zijn

Als uw voeten ontspannen op de grond staan heeft u de juiste zithoogte van uw bureaustoel ingesteld die voor de meest natuurlijke en duurzame zithouding zorgt. Een variabele standaard zithoogte van bureaustoelen zit tussen 40-51cm in, dit is optimaal voor mensen met een lichaamslengte van 151-192cm.
Deze hoogte is voorgeschreven volgens de arbo norm EN 1335.

Stap 2. Stel uw zitdiepte in

 • Schuif uw zitting naar voren of naar achteren
 • Als een platte vuist tussen de voorkant van de zitting en uw knieholte past, dan worden de zenuwen niet beknelt en heeft  de juiste zitdiepte

Het zitkussen van uw bureaustoel moet de bovenbenen goed ondersteunen. Dit zit het meest comfortabel en verlicht de druk op uw zitvlak. Als er teveel ruimte is tussen de zitting en uw knieholte kunt u het gevoel hebben dat u van de stoel afglijdt. Bij te weinig ruimte worden de knieholtes afgeklemd door de rand van de zitting van de bureaustoel.

Stap 3: Stel uw rugleuning in

Afhankelijk van uw bureaustoel, zijn er diverse manieren om de rugleuning in te stellen:

 • Hoogte van rugleuning
 • Kanteling van rugleuning (het naar voren/achteren bewegen va de rugleuning)

Hoogte van rugleuning bureaustoel instellen

 • Verstel de hoogte van uw rugleuning zodanig in dat de lendensteun/lumbaalsteun (bolling onderin de rugleuning) goed in de holling van uw rug valt en tegelijkertijd steun biedt. (Let er op dat u helemaal tegen de rugleuning aan zit bij het verstellen)
 • Heeft u een extra lendensteun? Deze kan de juiste houding van de wervelkolom bevorderen en de extra steun in de onderrug bieden.
 • Als u deze in hoogte kunt verstellen, stel de hoogte dan zo dat de lendensteun tegen de bovenrand van de bekken komt (ongeveer de rand van uw broekriem). Indien u deze hoger wenst, kunt u hem ook in de holling van de rug plaatsen.

Kanteling van rugleuning bureaustoel instellen
Veel bureaustoelen zijn voorzien van een rugleuning die naar voren of naar achteren kunnen bewegen. Als uw bureaustoel voorzien is van bijvoorbeeld een synchroontechniek (een kantelmechaniek waarmee u de tegendruk van de rugleuning kunt bepalen met een daarop afgestemde beweging van de zitting), dan kunt u de rugleuning ‘vast’ zetten of in beweging laten.

Het advies is om de rugleuning altijd in beweging te laten met de juiste tegendruk. Deze ondersteunt uw bewegingen en het lichaam optimaal in elke zithouding. De juiste tegendruk is als de rugleuning ‘zwevend’ uw natuurlijke lichaamsbewegingen volgt. U hoeft niet te veel moeite te doen om de rugleuning naar achteren de duwen of naar voren te leunen.

Tijdens het zitten beweegt u alsnog op een comfortabele manier, wordt de bloedcirculatie bevordert en worden zowel uw rug als bovenbenen optimaal ondersteund.

Stap 4. Stel de armleuningen in

 • Houdt uw armen in een hoek van 90 graden. (U kunt uw vingers op uw sleutelbeen plaatsen en dan uw armen omlaag laten hangen)
 • Stel de armleuning op de hoogte totdat deze de elleboog raakt en doe dit ook voor de andere arm. Uw armen worden ondersteunt als ze in deze positie zitten
 • Indien uw armleuningen meer instelmogelijkheden heeft, stel deze in zoals gewenst bij voorkeur de diepteverstelling zo ver mogelijk naar achter, zodat u dichtbij het bureau kunt aanschuiven en de armleggers niet in de weg zitten Breedteverstelling: zo smal mogelijk, zodat u uw armen niet te wijd hoeft te houden maar ontspannen vlakbij het lichaam

U kunt ook een hoek van ca. 90 graden aanhouden. Als u uw armen ontspannen laat hangen en dan op de armleuning kan leunen, zit u op de juist werkhoogte.

Bureaustoel optimaal ingesteld

U heeft de bureaustoel nu optimaal ingesteld en is klaar voor gebruik. Een goede bureaustoel is de 1e stap, maar als deze niet juist is ingesteld dan kunt u alsnog lichamelijke klachten aan uw nek, rug of spieren ontwikkelen. Dit kunt u makkelijk eenvoudig zelf doen zodat u een vitale en productieve werkplek heeft.

Heeft u vragen over instellingen van één van de bureaustoelen in onze webshop? Neem gerust contact op met onze bureaustoelenexperts.

Bureaustoel goed instellen

Juiste hoogte bureau
10 ergonomische bureaustoelen voor rugklachten

Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice voor meer informatie. Wij helpen gaag met de inrichting van kantoor, kantine, ontvangst of vergaderruimte. Van een bescheiden kantoor tot grote organisaties verzorgen wij passende meubels. Wij vertalen uw wensen naar een 3D tekening en nemen het volledige proces uit handen. Bekijk hier alle projectinrichtingen van MV Kantoor.