Een bureau voor uw werkplek!
Het bureau is een onmisbaar stukje kantoormeubilair voor elk bedrijf. Het is de plek waar hard wordt gewerkt, ideeën worden bedacht en is voor velen hun eigen plekje op de werkvloer of thuis.
Misschien heeft u al een idee wat voor soort bureau u wilt of wat u mooi en prettig vindt om aan te werken. Maar als u een bureau gaat kopen zijn er een aantal dingen waar u moet opletten. Wat die dingen zijn zodat u het bureau kunt aanschaffen die het beste bij u past, leest u hier!
Heb ik echt zo'n groot bureau nodig?
Denk aan hoeveel ruimte u nodig heeft voor het uitoveren van uw werkzaamheden achter het bureau. Heeft u veel papierwerk en meerdere beeldschermen op het werkblad en komt u dan alsnog ruimte tekort? Dan is een groter bureau geschikt voor u. Dit is echter ook weer afhankelijk waar u werkt en hoeveel ruimte u ter beschikking heeft. Werkt u in een groot kantoor met meer dan voldoende ruimte, dan is een ruim bureau makkelijker aan te schaffen dan wanneer u thuis in de woonkamer een plekje heeft voor uw werkplek. Werkt u enkel met een laptop en uw mobiel, dan is een kleiner bureau geschikt voor u.
Denk ook aan de arbo-eisen die aan een werkplek worden gesteld. Een bureau dient een minimaal formaat en hoogte te hebben die arbo goedgekeurd zijn. Zo is het bijvoorbeeld ook het beste om een bureau met tafelblad te kiezen die een licht matte kleur heeft om reflectie van het licht te voorkomen. Lees hier welk bureau hoogte bij u past en welke afmetingen een bureau minimaal moet hebben.
Ergonomisch bureau
Een ergonomisch bureau is een verstandige keuze als u daar vaak en lang achter werkt. Een bureau is ergonomisch als deze de juiste instelmogelijkheden heeft die uw werkhouding bevorderen en lichamelijke klachten voorkomen. Wanneer een bureau verkeerd is ingesteld, kan dit leiden tot nek-, rug-en schouderklachten.
Een bureau ingesteld op een vaste hoogte kan ergonomisch zijn, maar een bureau dat in hoogte verstelbaar is, is vele malen beter. Hierdoor kunt u afwisselen tussen zittend en staand werken en heeft u een ergonomisch ingerichte werkplek.
Welk type bureau?
- Elektrisch zit sta bureau: Dit kantoor bureau is zeer eenvoudig te verstellen in hoogte. Hierdoor is het ook een vaak gekozen type bureau voor de dynamische werkplek. Een zit sta bureau dat elektrisch verstelbaar is kunt u door middel van een druk op de knop op uw gewenste hoogte zetten (tot 130cm). Dit bureau maakt de afwisseling tussen zittend en staand werken erg eenvoudig en biedt u de mogelijkheid om verschillende actieve houdingen aan te nemen terwijl u werkt.
- Slinger bureaus: Net zoals het elektrische zit sta bureau, maakt het slinger bureau het mogelijk traploos de hoogte te verstellen tot een zithoogte van 88cm of tot sta hoogte van ca. 125cm. Met een zwengel kunt u handmatig de hoogte verstellen. Dit type bureau is prima geschikt voor de flex werkplekken en voor mensen die van zithouding willen wisselen, door bijvoorbeeld soms in een hoek van 90° te zitten. Of juist als u bijvoorbeeld wat hoger wilt zitten door middel van een zadelstoel of een kruk. Deze bureaus zijn tevens voordeliger dan de elektrisch verstelbare bureaus.
Kom erachter wat de voordelen van een zit-sta bureau zijn. - In hoogte instelbare bureaus: Een in hoogte instelbaar bureau kunt u instellen door middel van een inbussleutel. Deze zijn normaliter instelbaar tot een zithoogte van 86cm. Hiermee voldoet het bureau aan de Europese norm en de Nederlandse NPR norm. Deze bureaus zijn lager instelbaar dan de elektrische en slinger bureaus en is niet geschikt om regelmatig van hoogte te verstellen. Het inbus bureau is bijvoorbeeld geschikt als het bureau ingesteld op andere hoogte moet worden voor een nieuwe medewerker, dit gaat vaak met stappen van 2cm.
- Hoekbureau, bureau met aanbouw: Als u veel plek nodig heeft op uw bureau en u heeft de ruimte, dan kan een hoekbureau erg praktisch voor u zijn. Deze zijn ook mogelijk in een elektrisch verstelbare uitvoering tot een stahoogte.
Accessoires nodig?
Als u aan het werk bent, heeft u hiervoor dan praktische bureau accessoires nodig om uw taken uit te voeren?
Denk aan monitorarmen voor één of twee beeldschermen. Als u niet met een PC werkt of ter aanvulling, een laptopstandaard. Of juist een combi monitorarm met laptohouder.
Wellicht heeft u kabelmanagement nodig zoals kabelgoten of elektrificatie zoals stekkerdozen of elektra inbouw. Bij kabelmanagement is het ook belangrijk om te weten hoe groot uw bureau is, wat de beschikbare ruimte is en in het geval van een kabelslang, tot hoe hoog het verstelbare bureau ingesteld kan worden.
Voor uw documenten kunt u een concepthouder op uw bureau plaatsen. Als u dit liever niet op het bureau wilt, kunt u een bureau met een kast of ladeblok kiezen voor andere opbergingsmogelijkheden.
Uiteraard is een goede bureaustoel ook onmisbaar voor de juiste zithouding als u achter het bureau zit.
Meerdere bureaus kopen
Als u meerdere bureaus wilt aanschaffen voor uw kantoorinrichting, dan kunt u losse bureaus met elkaar combineren, wingbureaus of duo bureaus voor 2 personen aanschaffen. Als u bureaus tegenover en/of naast elkaar plaatst, is het ook mogelijk om een akoestisch scherm tussen de bureaus te zetten voor een geluiddempende werking en privacy.
Samengevat
Om globaal samen te vatten wat u precies moet weten bij het aanschaffen van een bureau wat bij u past is het volgende:
- Hoeveel ruimte heb ik nodig?
- Met welke arbo-eisen moet ik rekening houden?
- Is het bureau ergonomisch
- Het type bureau
- Heb ik accessoires nodig?