Stappenplan voor instellen bureaustoel

Heeft u een bureaustoel gekocht, maar zit u alsnog niet prettig en comfortabel in de stoel? Of weet u gewoon niet hoe u uw bureaustoel op de juiste manier voor u instelt?
Het aanschaffen van een goede bureaustoel is al een stap in de goede richting, maar als de instellingen nog niet juist zijn afgesteld, kunt u alsnog niet optimaal gebruik maken van uw bureaustoel en zal u na een tijd last krijgen van nek,-rug- en schouderklachten. Om dit te voorkomen en comfortabel in een ergonomische houding achter het bureau te zitten vertellen wij u graag stap voor stap hoe u uw bureaustoel moet instellen om hier zoveel mogelijk zitplezier uit te halen.

Een goede bureaustoel is een stoel die uw lichaam ondersteunt op de juiste manier en beweging mogelijk maakt. Bureaustoel op de goede manier instellen Een bureaustoel heeft verschillende instelmogelijkheden, zithoogte, zitdiepte, hoogte van rugleuning en armleggers. Niet elke stoel heeft de mogelijkheid om de rugleuning van hoogte te verstellen en staan standaard ingesteld op een vaste hoogte.

Als u deze stappen volgt dan heeft u uiteindelijk een goed ingestelde bureaustoel voor uw werkplek en kunt u veilig en comfortabel te werk gaan.

Stap 1. Zithoogte bureaustoel instellen

Neem plaats op de bureaustoel en zorg dat u rechtop zit en beide voeten plat op de grond.
U kunt nu de zitting van uw bureaustoel omhoog of omlaag verstellen totdat uw benen in een hoek van 90° staan.

Dit kunt u doen met de hendel onder de zitting. Het is belangrijk dat uw bovenbeen en knie een beetje aflopen zodat uw heup hoger is dan uw knie. Hierdoor behoudt u een goede doorbloeding in de benen.

Stap 2. Zitdiepte

Met de zitdiepte instelling kunt u uw zitting naar voren of achteren schuiven. Bij sommige bureaustoelen kunt u dit doen door de zitting naar voren of achter te schuiven of door middel van een hendel onder de zitting.

U heeft de juiste zitdiepte ingesteld als uw rug goed aansluit op de rugleuning van de bureaustoel en u voldoende ruimte houdt tussen het zitvlak en de knieholtes.

Vuistregel is dat u tussen de voorkant van de zitting en uw knieholte een platte vuist past. Hierdoor voorkomt u afknelling van de bloedvaten. Het zitkussen moet het zitvlak en de bovenbenen goed ondersteunen.

Bureaustoel instellen

 

Stap 3. Rugleuning

Zoals al eerder vermeld hebben sommige bureaustoelen de mogelijkheid om de rugleuning van hoogte te verstellen.
Wanneer uw bureaustoel dit niet heeft dan is het belangrijk dat uw onderrug maximaal ondersteunt wordt door de rugleuning en goed op de kromming van uw rug aansluit.

Indien de bureaustoel voorzien is van een verstelbare lendensteun in de rugleuning, dan is het mogelijk om de bolling aan te passen zodat u op de juiste plek steun heeft. Wanneer u de hoogte van de rugleuning wel kunt instellen, dan is het belangrijk dat uw rug volledig wordt ondersteunt. De manier van verstellen is afhankelijk per bureaustoel.

Stap 4. Armleggers

Armleggers hebben een belangrijke functie, maar desondanks worden ze regelmatig onderschat. Het gebeurt nog regelmatig dat het bureaublad als armleuning wordt gebruikt en wordt de armleuning te weinig gebruikt.

Als u gebruik maakt van het bureaublad is de kans groot dat u te ver naar voren reikt, waardoor u last krijgt van uw nekspieren. U dient uw armleggers op een hoogte in te stellen zodat uw armen in een hoek van 90° zitten met ontspannen schouders. Dit geldt trouwens ook voor het bureaublad, zo kunt u op uw armleggers leunen en met uw polsen op het werkblad van het bureau.
Houdt uw armleggers ook dicht bij het lichaam zodat u onnodige spanning op uw schouders kan voorkomen.

Instellingen bureaustoel

Kantelmechaniek (synchroontechniek)

Veel van onze stoelen zijn voorzien van een kantelmechaniek, ook wel synchroontechniek genoemd.
Hiermee kunt u de rugleuning en zitting van uw bureaustoel naar voren of achter kantelen. Deze mechaniek is bedoeld voor actief werken en bewegend zitten.
Deze functie van de bureaustoel combineert de beweging van de rugleuning van de arbo stoel met een daarop afgestemde beweging van de zitting. Hiermee volgt de bureaustoel uw natuurlijke lichaamsbewegingen en worden zowel uw rug als bovenbenen goed ondersteund. Sommige bureaustoelen hebben ook de mogelijkheid om de weerstand in te stellen zodat u meer of minder druk hoeft uit te oefenen om uw rugleuning te kantelen.

Na het volgen van deze stappen heeft u uw bureaustoel goed kunnen instellen en heeft u een goed ingestelde ergonomische bureaustoel dat bij een werkplek volgens de arbo regels past.

Wilt u ook weten welk bureau geschikt is bij uw lichaamslengte? Kom er dan achter welke juiste hoogte bureau u moet kiezen.

Heeft u al last van rugklachten en bent u nog op zoek naar een goede bureaustoel. Dan adviseren wij dat u voor een ergonomische bureaustoel kiest. Deze geeft de juiste ondersteuning en biedt instelmogelijkheden die volgens de ARBO regels zijn goedgekeurd. Meer hierover weten? Lees dan welke bureaustoel kies ik bij rugklachten.

Synchroontechniek bureaustoel




Heeft u hulp nodig bij het kiezen van uw bureaustoel? Neem gerust contact met ons op of bezoek onze showroom in Zeist en ervaar onze bureaustoelen. Onze deskundigen helpen u graag.

MV Kantoor is een ervaren projectinrichter uit Zeist. Wij helpen met de inrichting van kantoor, kantine, ontvangst of vergaderruimte. Van een bescheiden kantoor tot grote organisaties verzorgen wij passende meubels. Wij vertalen uw wensen naar een 3D tekening en nemen het volledige proces uit handen. Benieuwd welke bedrijven u al voorgingen? Bekijk onze projectpagina en lees onze referenties, klanten geven ons een 9,9! Neem contact op met onze klantenservice om een afspraak in te plannen.